Programul privind casarea autovehiculelor uzate, cunoscut și ca programul Rabla Local (Rabla 2), este un program complementar programelor Rabla Clasic/Rabla Plus și are ca scop eliminarea rapidă a mașinilor foarte vechi în 2024. La acest program pot participa persoanele fizice, nu si persoanele juridice.
Înscrierea persoanelor fizice în cadrul programului se realizează prin intermediul aplicației informatice pusă la dispoziție de către AFM.
Instrucțiunile privind înscrierea persoanelor fizice în cadrul Programului privind casarea autovehiculelor uzate – Rabla Local sunt detaliate pe site-ul AFM.
Conturile de utilizator ale persoanelor fizice trebuie create anterior înscrierii în aplicație. Dacă există un cont deja creat, acesta este valabil doar dacă a fost utilizat în cadrul unui program destinat persoanelor fizice (de ex. Programul „Casa Verde
Fotovoltaice”). Astfel, dacă adresa de e-mail utilizată pentru crearea contului a fost folosită pentru depunerea unui dosar în calitate de persoană juridică, aceasta nu poate fi folosită.
Ce prețuri au 90 de mașini electrice la vânzare
În cadrul unui cont pot fi realizate înscrieri aferente unui singur CNP, iar o persoană fizică se poate înscrie o singură dată în aplicație.
Persoana fizică trebuie să domicilieze pe raza teritorială a primăriei unde se află în evidențele fiscale autovehiculul uzat pentru care solicită finanțare și să realizeze înscrierea în aplicație doar în cazul în care primăria în raza căreia domiciliază se regăsește în lista UAT-urilor care au încheiat contracte de delegare, prevăzută în aplicația informatică și pe site-ul AFM.
După înscriere, AFM va transmite lista cu persoanele fizice înscrise către primăriile participante în cadrul Programului, iar ulterior, persoana fizică va transmite documentele, conform procedurii interne a primăriei care va fi publicată pe pagina de internet a acesteia.
După semnarea contractului de finanțare cu UAT-ul, persoana fizică va casa și va radia din circulație și din evidența fiscală autovehiculul uzat și va beneficia de stimulentul pentru casare, care anul trecut a fost de 3.000 de lei (2.400 lei alocați din Fondul pentru mediu şi 600 de lei susținuți din bugetul local).
Beneficiarul stimulentului de casare se angajează conform ghidului de finanțare că nu va achiziționa un autoturism cu norma de poluare Euro 5 şi/sau inferioară în termen de 3 ani de la primirea stimulentului pentru casare.
Condițiile Programului privind casarea autovehiculelor uzate pentru 3.000 lei
Programul Rabla Local se adresează românilor care vor să caseze mașini mai vechi de 15 ani fără a fi obligați să cumpere o mașină nouă. Mașinile trebuie să fie cel mult Euro 3.
La casat vor putea fi aduse mașini mici, microbuze, autoutilitare sau autospeciale ușoare.
Prin acest program, primăriile din fiecare oraș au oferit cetățenilor suma de 3000 de lei în schimbul predării unui autovehicul vechi, însă în anumite condiții.
Rabla Local condiții persoane fizice 2024:
- Persoanele fizice nu vor putea cumpăra timp de 3 ani de la obținerea banilor, o mașină cu normă de poluare Euro 4 sau mai mică.
- Persoanele fizice trebuie să verifice dacă UAT-urile pe raza cărora domiciliază participă în program și să nu caseze autovehiculul înainte, deoarece în program se încadrează doar autovehiculele casate și radiate după lansarea sesiunii de înscriere.
- să aibă domiciliul sau reședința în România, pe raza primăriei la care face solicitarea;
- să dețină un autovehicul uzat înmatriculat pe numele său de cel puțin cinci ani și să fie în evidențele fiscale ale primăriei respective;
- să nu aibă restanțe la plata taxelor, impozitelor, amenzilor şi contribuțiilor către bugetul de stat și cel local;
- să nu folosească aceeași mașină pentru a obține diverse alte finanțări, inclusiv prin Rabla Clasic sau Rabla Plus;
- să nu aibă condamnări definitive pentru infracțiuni împotriva mediului.
Top 10 mașini de vânzare ieftine cu cutii de viteze automate
Rabla Local condiții mașină:
- să fie înregistrată în evidențele primăriei;
- să aibă, la data solicitării, o vechime mai mare sau egală cu 15 ani, calculată de la anul fabricației;
- să aibă o normă de poluare Euro 3 și/ sau inferioară;
- conține componente esențiale (motor, transmisie, tren de rulare, caroserie, șasiu, precum și echipamente electronice de gestionare a funcțiilor autovehiculului și dispozitive catalizator, dacă acestea au fost prevăzute din fabricație).
Acte necesare Rabla Local 2024
- cerere de finanțare tipizat, completată prin tehnoredactare,
- actul de identitate,
- documentul doveditor al deschiderii de către solicitant, la Trezorerie, a contului de venituri încasate de la Fondul pentru mediu.
- împuternicire notarială, prin care persoana care va semna cererea de finanțare este mandatată de către reprezentantul legal.
Prin PNRR, România s-a angajat în fața UE că va elimina de pe străzi aproximativ 250.000 de mașini cu o vechime de peste 15 ani până în 2026. În prezent, peste 2 milioane de mașini din România sunt mai vechi de 20 de ani.