Raport TUV: Care sunt mașinile electrice cu cele mai multe probleme

Autor: EVmarket Romania
tesla model 3 facelift rabla plus, Model 3 Long Range RWD, TUV,

Inspectorii germani TUV (Technischer Überwachungsverein/Technical Inspection Association), asociație germană responsabilă cu inspecția tehnică periodică a vehiculelor, echivalentul ITP-ului din România, a publicat un nou raport în urma mașinilor verificate în Germania. Iată care sunt mașinile electrice care au cele mai multe probleme după 2-3 ani de utilizare.

Un studiu amplu în Europa a identificat modelele care se defectează cel mai frecvent în primii ani de utilizare. Probleme la frâne, suspensie sau sistemul de iluminare afectează semnificativ anumite mărci și modele, crescând șansele de respingere la inspecțiile tehnice.

Un raport recent al TUV a plasat Tesla în topul producătorilor auto cu cele mai multe defecțiuni detectate în timpul inspecțiilor tehnice periodice. Mai exact, problemele apar cel mai frecvent în primii ani de la achiziționarea unui vehicul Tesla. Având în vedere standardele extrem de riguroase ale certificării TUV, aceste rezultate indică o tendință îngrijorătoare în ceea ce privește fiabilitatea modelelor Tesla.

TUV: Rata de defecțiuni a mașinilor electrice după primii 2-3 ani

Tesla Model 3 este mașina electrică care înregistrează cele mai multe defecțiuni după primii doi – trei ani de funcționare, dar și după 4-5 ani de funcționare, potrivit rapoartelor ITP din Germania. Model 3 este pe ultimul loc la testele de fiabilitate TUV.

  1. Tesla Model 3: 14,2%
  2. Renault Zoe: 8,9%
  3. Opel eCorsa: 8,3%
  4. Volkswagen eUp!   7,5%
  5. Peugeot e208:  6,4%
  6. Volkswagen ID.4/ID.5: 5,9%
  7. Volkswagen ID.3: 5%
  8. MINI Cooper SE: 4,4%
  9. Hyundai Kona Electric: 4%
  10. Volkswagen eGolf: 3,4%

Studiile TUV au evidențiat o incidență semnificativă a defecțiunilor la sistemele de iluminare, frânare și suspensie ale vehiculelor Tesla Model 3. Până la 20% dintre mașinile electrice Tesla testate au prezentat astfel de probleme. Această rată ridicată de defecțiuni poate fi atribuită în parte greutății mai mari a vehiculelor electrice și utilizării intensive a frânării regenerative, care pot duce la uzura prematură a componentelor.

Alături de Tesla Model 3, Ford Mondeo sau Skoda Scala sunt modelele cu cele mai multe defecțiuni înregistrate la aceste controale până la 3 ani de la înmatriculare, în timp ce Volkswagen Sharan și BMW Seria 5 și Seria 6 le urmează ca fiind modelele cu cele mai multe defecțiuni detectate după 4 și 5 ani de utilizare.

2-3 ANI

Tesla Model 3:  14,2%
Ford Mondeo:  13,2%
Skoda Scala:  11,8%

4-5 ANI

Tesla Model 3:  19,7%
VW Sharan:  17,7%
BMW Seria 5/6:  17,7%

Dacia este marca care înregistrează cele mai multe probleme la mașinile care au între 5 și 12 ani de utilizare. Dokker, Duster, Sandero și Logan conduc clasamentul problemelor detectate la inspecțiile din Germania.

6-7 ANI

Dacia Dokker 26,5%
Dacia Duster 24,3%
BMW Seria 5/6 23,6%

8-9 ANI

Dacia Dokker 30,9%
Dacia Duster 29,7%
Dacia Sandero 28,6%

10-11 ANI

Dacia Logan 39,6%
Dacia Duster 34,1%
Renault Twingo 33,0%

Specificații Hyundai Ioniq 9, SUV electric cu 7 locuri

În categoria mașinilor mai vechi de 12 ani, Renault Twingo înregistrează cele mai multe defecțiuni la controale, aceste probleme afectând aproape jumătate dintre mașinile analizate (41,5%).

12-13 ANI

Renault Twingo: 41,5%
Dacia Logan: 41,0%
Renault Clio: 39,8%

Companiile TÜV sunt organizate în trei mari holdinguri: TÜV Nord, TÜV Rheinland și TÜV SÜD (cu TÜV Hessen), împreună cu companiile independente mai mici TÜV Thüringen, TÜV Saarland și TÜV Austria.