Mitul mașinii electrice care nu are nevoie de service a fost spulberat de un studiu german. Datele arată că anumite modele de vehicule electrice se strică la fel de des, dacă nu chiar mai des, decât cele cu motor cu ardere internă.
Mașinile electrice promit o viață mai simplă pentru șoferi, eliminând întreținerile periodice costisitoare precum schimbarea uleiului sau a curelei de distribuție. Cu toate acestea, realitatea nu este așa cum se spune. Șoferii de mașini electrice ajung la service destul de des și uneori mașinile sunt imobilizate perioade mari de timp. De aceea, este recomandat să nu cumpărați o mașină electrică second-hand care nu mai este în garanție.
Compania germană Uscale a analizat această problemă într-un studiu recent și a aflat că și vehiculele electrice necesită intervenții destul de frecvente.
Studiul a fost realizat pe un eșantion de 2.154 de proprietari de mașini electrice din Germania, Austria și Elveția și a fost comparat cu experiențele a 404 proprietari de mașini cu motor termic.
Conform datelor, șoferii de mașini electrice au avut cu 15% mai multe defecțiuni tehnice în ultimul an față de cele cu motor cu combustie.
24% dintre proprietarii de modele electrice chestionați spun că au fost nevoiți să meargă la un atelier în ultimele 12 luni pentru a se remedia o defecțiune tehnică. Pentru vehiculele termice de aceeași vârstă, doar 9% dintre posesori au ajuns cu mașinile la service.
În plus, numărul de recall-uri au fost cu 10% mai mari pentru mașinile electrice față de cele cu motoare cu ardere internă sau hibride.
Ce mașini electrice merg cel mai des la service
În mod surprinzător, modelele electrice Skoda, cunoscute pentru fiabilitatea lor, au înregistrat cele mai multe probleme tehnice în comparație cu alte mărci. 38% dintre proprietarii de Skoda Enyaq sau Citigoe au declarat că au fost nevoiți să viziteze un service auto pentru a remedia o defecțiune.
Pe locul al doilea se clasează Audi (34%), urmat de Opel (32%). Polestar ocupă locul 4, iar Hyundai locul 5. Tesla se situează pe poziția a 6-a.
În pofida avantajelor oferite de actualizările la distanță și de serviciile de asistență la domiciliu, 27% dintre clienții Tesla au declarat că au avut nevoie de intervenții fizice la service în ultimul an. Această rată este cu 3 puncte procentuale mai mare decât cea a clienților Renault și cu 12 puncte procentuale mai mare decât cea a clienților Peugeot.
Doar modelele electrice BMW și Nissan au depășit performanța modelelor termice (în medie, 9% dintre posesorii de mașini termice au ajuns la un service), având 7%, respectiv 6%.
Procentajul de vizite la service pentru a rezolva o problemă în ultimele 12 luni
- Skoda 38%
- Audi 34%
- Opel 32%
- Polestar 30%
- Hyundai 28%
- Tesla 27%
- Peugeot 24%
- Smart 21%
- Volkswagen 21%
- Kia 18%
- Renault 15%
- Mercedes-Benz 13%
- modele termice 9%
- BMW 7%
- Nissan 6%
Sursa: uscale.digital
Reparațiile durează mult
Proprietarii de mașini electrice se confruntă adesea cu reparații care durează mai mult decât cele ale mașinilor cu motor termic.
19% dintre ei au raportat că reparațiile au durat mai mult decât se așteptau, comparativ cu doar 6% dintre proprietarii de mașini cu motor termic. Această diferență se datorează, în parte, naturii relativ noi a tehnologiei electrice și lipsei de experiență a unor ateliere în repararea acestor vehicule.
Primul model electric Suzuki va fi lansat în 2025. Este un SUV electric
Cu toate acestea, se observă progrese: în 87% din cazuri, problemele au fost rezolvate din prima încercare, față de 81% în 2022.
Actualizările de software de la distanță, nu funcționează întotdeauna bine. La Renault, anumite actualizări OTA eșuează și necesită o vizită la service.
Via: largus.fr.