Încet, încet, inconvenientele adoptării mașinilor electrice dispar. Noile modele au autonomii mai bune datorită unor baterii mai mari, au timpi de încărcare mai mici, au prețuri mai accesibile, iar incendiul nu mai este un motiv de îngrijorare. Mai multe companii produc o prelată ignifugă pentru stingerea incendiilor mașinilor electrice.
Pe lângă tradiționala scufundare a mașinii electrice într-un container cu apă, au apărut deja soluții alternative, de exemplu o prelată ignifugă care acoperă complet mașina electrică.
Dacă o mașină electrică ia foc, este destul de complicat pentru pompieri să stingă incendiul, întrucât nu este ușor să stingi o baterie care arde. Acesta este motivul pentru care mașinile electrice sunt scufundate într-un container cu apă, dar acum au apărut și alte soluții mai simple. De exemplu, o husă ignifugă.
Incendiul unei mașini electrice poate fi stins cu o prelată ignifugă
Operațiunea de stingere a unui incediu la o mașină electrică va fi foarte simplă. Există prelate care acoperă complet mașina, astfel încât aerul să nu mai ajungă la baterie. Din lipsă de oxigen, celulele nu mai ard.
Un incendiu într-o benzinărie, într-un tunel rutier, într-o parcare sau pe un feribot poate fi un dezastru. Însă dacă aveți o pătură ignifugă pentru mașini aceasta va reține flăcările, fumul și vaporii toxici. Este singura soluție care poate gestiona eficient incendiile la vehiculele electrice.
Cunoscută și sub denumirea de pătură de incendiu, aceasta este fabricată din fibră de sticlă și folosită pentru a opri oxigenul să ajungă la obiectele care ard.
Rezistă la mii de grade, dar costă mii de euro
Aceste prelate sunt realizate din materiale speciale pentru a rezista la temperaturi foarte ridicate de până la 2000 de grade. Incendiul unei mașini electrice poate atinge 1000 de grade. De aceea, prelata Bridgehill nu se deteriorează și poate stinge până la 20-30 de incendii.
Prețul unei prelate ignifuge pentru mașini electrice poate varia semnificativ, în funcție de dimensiune și de producător. Tarifele variază între 800 și 3000 de euro.
VIDEO: Prelată stingere incendii Bridgehill Car Pro X
Alte companii care produc prelate auto ignifugate (standardele NFPA 701) sunt VLitex, Eintac, Darley, Texfire.
V-ar putea interesa și:
Timpul de ardere al unei mașini electrice poate varia semnificativ, dar în general, poate dura de la câteva ore la 24 de ore sau chiar mai mult.
Un test realizat de o companie străină a demonstrat că o baterie de mașină electrică s-a reaprins la 22 de ore după ce se credea că a fost stinsă.