Audi a găsit două moduri inteligente pentru a opri incendiile bateriilor mașinilor electrice înainte de a izbucni, reiese din brevetele înregistrate recent de marca germană.
Celulele bateriei litiu-ion se încălzesc și se răcesc în timpul funcționării lor normale. Aceste tendințe ar trebui să fie aproape uniforme pentru toate celulele dintr-un pachet de baterii, ceea ce indică faptul că toate celulele lucrează la fel.
Dar atunci când o singură celulă funcționează în afara intervalelor de temperatură și de putere ale celorlalte, aceasta devine un risc, deoarece chimia sa volatilă poate duce la un incendiu. Din cauză că celulele sunt conectate în paralel pentru a alcătui o baterie, această problemă este adesea dificil de detectat la timp.
Brevete Audi pentru a opri incendiile bateriilor vehiculelor electrice
- Brevetul 1: deconectarea celulelor cu temperatură ridicată
Primul brevet Audi rezolvă această problemă prin identificarea și izolarea celulelor individuale ale bateriei, după cum este necesar, pe baza informațiilor adunate de senzorii montați pe celule.
Acest nou sistem de control al bateriei poate detecta dacă o celulă funcționează în intervalul sigur de temperatură, poate compara citirile cu celulele învecinate și poate opri celulele individual.
Dacă este detectată o problemă, măsoară temperatura celulei deconectate și tensiunea de ieșire la diferite intervale. Aceste informații sunt apoi folosite pentru a calcula dacă comportamentul celulei respective a fost o anomalie unică sau dacă există un risc real de incediu.
- Brevetul 2: umplerea acumulatorului cu pulbere pentru a opri un posibil incendiu
Dacă sistemul de control al bateriei detectează un risc de incendiu, acesta va inunda volumul interior al acumulatorului cu un agent de stingere, pulbere uscată, înainte de a lua foc.
V-ar putea interesa și:
- Cum să prelungești viața bateriei unei mașini electrice
- Baterii mașini electrice: Sfaturi pentru a mări durata de viață
- Degradarea bateriei unei mașini electrice: 12% după 6 ani
- O baterie litiu-sulf poate alimenta o mașină electrică 1.000 km
- Baterii litiu-sulf vor oferi o autonomie de 2.000 km mașinilor
Și, în cazul în care extinctorul de la bord se epuizează, o linie de alimentare suplimentară a acestuia va ajuta pompierii să intervină rapid.
Via CarBuzz