Baterii litiu-sulf vor oferi o autonomie de 2.000 km mașinilor

Autor: EVmarket Romania
6,5K afișări
baterii, masini hibride, plug in, motoare hibride, foc

Baterii litiu-sulf, care au capacitatea de a oferi o autonomie de 2.000 de km mașinilor electrice, au fost dezvoltate de către Brighsun New Energy, companie cu acționariat chinez și australian.

Pe lângă autonomia mare, care ne va face să uităm rapid de cei 1.000 de km pe care îi aveam cu un plin la o mașină diesel, noile baterii litiu-sulf vor avea și o durată de viață destul de mare garantând parcurgerea a două milioane de km cu mașina electrică. Costul de producție al bateriilor Li-S marca Brighsun este mai mic decât cel al unor baterii litiu-ion.

banner Petrom

Baterii litiu-sulf cu o densitate de 5-8 ori mai mare

În aproape 8 ani de cercetări, echipa Brighsun a dezvoltat baterii litiu-sulf cu o densitate de energie de 5-8 ori mai mare decât bateriile convenționale. Conform rezultatelor unei agenții internaționale de testare (SGS), noua tehnologie Brighsun permite unei baterii Li-S să păstreze 91% din capacitatea sa inițială după 1.700 de cicluri la o rată de 2C (fiind încărcată/descărcată complet în 30 de minute). Aceasta înseamnă că scăderea capacității pe ciclu este 0,01%.

V-ar putea interesa și:

Chiar și la o rată mai agresivă de 5C (fiind încărcată/descărcată complet în 12,5 minute), bateria Li-S de la Brighsun păstrează 74% din capacitatea sa inițială după 1.000 de cicluri (scăderea capacității pe ciclu fiind de 0,026%). Densitatea energiei catodice pentru primul ciclu după activare la o rată de încărcare de 1C este de 2103,8Wh / kg.

V-ar putea interesa și:

Chimia avansată Li-S dezvoltată de Brighsun, care oferă o densitate energetică ridicată și costuri reduse ale materiei prime, va schimba complet situația în industria auto. Compania Brighsun a patentat tehnologia bateriei Li-S care împiedică generarea de polisulfură pe catodul cu sulf.