Hankook, unul dintre cei mai mari producători de anvelope la nivel mondial, și-a consolidat prezența pe piața românească prin deschiderea unei reprezentanțe oficiale în 2024. Marca originară din Coreea de Sud era prezentă de ani buni pe șoselele din România, așa că deschiderea unui birou dedicat a fost următorul pas logic în contextul creșterii popularității brandului în rândul șoferilor români.
În 2023, Hanook a fost al șaptelea cel mai mare producător de pneuri la nivel mondial din punctul de vedere al producției. Marca derulează o ofensivă ce vrea să o aducă pe locul cinci la nivel mondial în următorii ani.
Producătorul este deja pe lista favoritelor printre cei care apreciază performanțele, durabilitatea și raportul preț vs. performanță al pneurilor. Sunt șanse mari ca din 2025 să fie și mai căutată această marcă, deoarece FIA, adică Federația Internațională de Automobilism, a ales acest producător drept furnizor de pneuri în Campionatul Mondial de Raliuri (WRC).
Așadar, nu ar trebui să ne surprindă că anvelopele Hankook s-au impus ca o opțiune atractivă pentru șoferii români, aflați în cautarea unui echilibru între calitate și preț.
Gama de pneuri Hankook este foarte variată, având pneuri pentru toate nevoile consumatorilor. Fie că vorbim despre pneuri de vară, anvelope de iarnă sau anvelope all season cu marcaje pentru iarnă: M+S și 3PMSF. Există, desigur, inclusiv anvelope dedicate pentru vehiculele electrice și hibride, printre altele.
Dintre acestea, noi am testat anvelopele all season Hankook Kinergy 4S. Mai precis, am încercat un set de Kinergy 4S H750 225/45R18 95Y XL. Raționamentul alegerii acestora a fost simplu: doream o soluție care oferă confortul de a avea o singură anvelopă pentru SUV, indiferent de vreme.
În contextul unor ierni blânde, în special în modul în care sunt percepute ele în Capitală și împrejurimi, mulți șoferi optează pentru anvelope all season. Astfel, sunt mereu pregătiți în caz de vreme nefavorabilă, fără cozi la vulcanizare și fără necesitatea de a cumpăra și schimba două seturi de anvelope. Este recomandat ca o mașină să fie echipată cu anvelope dedicate atât pentru iarnă, cât și pentru vară. Anvelopele all-season reprezintă o soluție adecvată în special pentru mașinile utilizate predominant în oraș. Totuși, atunci când planificăm călătorii la mare, la munte, pe teren accidentat sau în condiții de gheață și alunecuș, este bine să avem vehiculul echipat cu anvelope specifice sezonului sau condițiilor de drum.
Anvelopele all season Hankook H750 Kinergy 4S au un nivel de zgomot mediu de 72 dB și prezintă o aderență bună pe carosabil umed la frânare primind etichetarea clasa B. Acest lucru înseamnă că se comportă bine în cele mai multe condiții de drum, fiind o alegere bună pentru cei care caută o anvelopă pentru toate anotimpurile.
Încă de la primul contact cu acestea, am remarcat că aderența pe asfalt umed și uscat este foarte bună. Situația a fost ușor de remarcat atât la accelerare, cât și la frânare. Comportamentul este predictibil și conferă încredere și în viraje.
Poate cel mai mare atuu al acestor anvelope all season Hankook H750 Kinergy 4S este faptul ca nu se aud în habitaclu. Acest amănunt a fost primul remarcat odată cu schimbarea pneurilor existente – de la o marcă premium pe care nu o vom numi. Practic, am intrat la vulcanizare obișnuiți cu un anumit nivel de zgomot de rulare, iar de acolo am plecat cu mai multă liniște la bord. E remarcabilă diferența și nu este nevoie să fii deosebit de atent ca să o percepi.
Continuând lista de motive pentru care am optat pentru aceste pneuri, pentru această dimensiune, eficiența consumului de combustibil a primit clasificarea C pe scara etichetelor europene ale pneurilor. Ce înseamnă asta? Comparativ cu anvelopele de clasă F, puteți economisi până la 0,35 litri de carburant la fiecare 100 de kilometri parcurși. Pare puțin, însă pe parcursul a 50.000 de kilometri, această economie se poate traduce într-o reducere semnificativă a costurilor cu combustibilul (circa 175 de litri). Așadar, economisim aproximativ trei plinuri la 50.000 de kilometri, ceea ce înseamnă că diferența dintre anvelopele premium și cele ieftine se plătește singură, în timp, pe lângă performanțele sporite ale acestora.
Având în vedere evoluția rapidă a tehnologiilor în producția de anvelope, este recomandat să înlocuiți anvelopele la aproximativ patru ani – depinzând și de rulajul pe care îl faceți cu mașina, din care rezultă uzura acestora.
Modelele mai noi de pneuri oferă adesea o aderență îmbunătățită pe suprafețe alunecoase datorită compoziției lor mai avansate. Acestea aduc și o durată de viață mai lungă și o rezistență la rulare mai redusă, ceea ce se traduce într-un consum de combustibil mai mic și un confort sporit la condus. Totul se întâmplă fără a pierde din siguranță sau din performanțele dinamice.
Aderența anvelopelor este crucială pentru siguranța rutieră, deoarece sunt singura legătură între șosea și vehicul. În caz că nu știați, la o viteză de 80 km/h, un vehicul parcurge aproximativ 22 de metri într-o secundă. Conștientizarea unui pericol și decizia de a-l evita sau de a frâna, împreună cu mișcarea membrelor necesară să efectueze manevra durează aproximativ o secundă dacă șoferul este atent la drum și odihnit. Așadar, vrei să ai cele mai bune anvelope posibile de fiecare dată când ești la drum, ca să fii în siguranță în fiecare clipă.
Anvelopele uzate pot prelungi semnificativ distanța de frânare și reduce manevrabilitatea vehiculului. Orice posibilă economie ai face cu o anvelopă veche sau aproape de limita sa de uzură dispare în fața costurilor unui accident.
Cu alte cuvinte, evitarea înlocuirii anvelopelor pe motivul că ”mai merg un sezon” te poate duce la accident, iar urmările acestuia sunt, cu siguranță, mai scumpe și neplăcute decât schimbarea unui set de pneuri.
Cum au fost proiectate aceste anvelope all season Hankook
Anvelopele Hankook H750 Kinergy 4S au fost echipate cu caneluri laterale late, proiectate într-un unghi ascuțit, care optimizează evacuarea apei. Această caracteristică îmbunătățește considerabil performanța de scurgere, reducând semnificativ riscul de acvaplanare și asigurând o aderență excelentă pe suprafețe umede.
Unghiul și adâncimea acestor elemente au fost calculate pentru a maximiza aderența pe suprafețe umede și alunecoase. Acest aspect este deosebit de util în momentele în care vremea se schimbă – când se întâmplă să ai brumă pe șosea dimineață, mâzgă în timpul zilei și porțiuni de polei noaptea.
Profilul 3D al benzii de rulare, caracterizat prin striații înalte în zigzag, îmbunătățește semnificativ aderența pe o gamă largă de suprafețe, inclusiv zăpadă compactă, nămol vâscos, gheață și carosabil umed. Parcă am descris drumurile de pe lângă Capitală într-o zi de decembrie, nu? Această configurație tridimensională permite o ”mușcătură” mai adâncă în suprafața drumului, asigurând o tracțiune optimă în condiții de iarnă și pe vreme umedă.
Profilul benzii de rulare prezintă o dublă înclinație, optimizată pentru evacuarea rapidă a apei. Acest design canalizează eficient lichidul spre exteriorul amprentei anvelopei, reducând riscul de acvaplanare. În același timp, blocurile benzii de rulare mențin o rigiditate optimă, asigurând o manevrabilitate precisă și o stabilitate bună.
Componenta de cauciuc îmbină proprietăți de elasticitate și duritate, asigurând o rulare silențioasă și o rezistență crescută la uzură, chiar și în condiții extreme de temperatură. Compusul „Weather Control” ajută anvelopele să adere bine la drum, chiar și pe zăpadă sau gheață. Acest compus special face ca anvelopele să fie sigure pe orice vreme.
Pentru sezonul cald, benzile de rulare ale anvelopelor all season prezintă o densitate crescută a lamelelor. Această caracteristică îmbunătățește considerabil aderența pe suprafețe uscate, asigurând o manevrabilitate precisă și o distanță de frânare redusă. În același timp, rigiditatea sporită a blocurilor benzii de rulare contribuie la o stabilitate excelentă în viraje și la o rezistență redusă la rulare. Profilul lor le face mai avantajoase decât unele pneuri de vară în fazele incipiente ale unei ploi, când șoseaua trece de la uscată la umedă și anvelopele trebuie să evacueze apa cât mai rapid de pe banda de rulare.
Tehnologia de variație a blocurilor permite o distribuție mai uniformă a presiunii pe suprafața de contact, reducând vibrațiile și asigurând o rulare mai lină.
Merită să ai anvelope all season pe mașina ta?
Alegerea dintre anvelopele all season și cele de sezon depinde de nevoile și prioritățile fiecăruia.
Dacă în zona ta iernile sunt blânde, cu puțină zăpadă și temperaturi moderate, anvelopele all season sunt o opțiune bună. Vei reduce costurile și elimini necesitatea schimbării anvelopelor de două ori pe an. În plus, vei fi mereu pregătit de iarnă și poți pleca la orice drum fără grija că va fi prea frig pe munte sau pe traseul ales de tine.
Dacă în zona ta ninge abundent și temperaturile scad sub zero grade Celsius pentru perioade lungi, atunci ar trebui să ai mașina echipată cu anvelope de iarnă. Dacă doar conduci într-un oraș ce are asemenea temperaturi, poți să te descurci și cu anvelope all season de calitate, acestea fiind proiectate să facă față și condițiilor de iarnă.
Anvelopele all season sunt legale iarna, dacă au marcajul M (mud) și S (snow), ceea ce înseamnă că au fost testate pe drumuri acoperite cu zăpadă. Termenul all season este o denumire comercială, prin urmare nu există în legislația din România. Ar trebui să mai știți că nu există un termen pentru montarea anvelopelor marcate M și S – practic, nu sunteți constrânși de o dată când trebuie să montați anvelopele de sezon rece, însă sunteți obligați să le aveți pe mașină dacă circulați pe zăpadă. Este problema fiecărui șofer să anticipeze dacă va ajunge cu mașina pe drumuri acoperite de zăpadă și polei, iar în acest sens există prognoze meteo și aplicații la dispoziția fiecăruia.
Prezența simbolului 3PMSF pe o anvelopă all season, reprezentând un munte cu trei vârfuri și un fulg de zăpadă, certifică faptul că anvelopa a fost supusă unor teste mai exigente în ceea ce privește aderența pe zăpadă și gheață. Practic, dacă ai un pneu all season cu simbolul 3MPSF, poți să fii sigur că vei fi în regulă și când te decizi să mergi la munte în această iarnă, nu doar că bifezi minimumul necesar din punct de vedere legal.
Specificațiile anvelopelor Hankook H750 Kinergy 4S:
- Dimensiunile anvelopei sunt 225/45R18 95Y XL;
- Indice de viteză Y pentru a putea rula cu pana la 300 km/h;
- Încărcare maximă de 690 kg pe roată, conform indicelui de sarcină 95;
- Se încadrează în clasa de eficiență consum C;
- Clasa de aderență pe suprafețe umede a anvelopei este B;
- Indicele de zgomot al anvelopei este B.
- Marcaje 3PMSF, M+S.
Pentru a afla vârsta anvelopelor, pe laterala anvelopei aveți inscripționat un DOT (3022 – săptămâna 30 din 2022. Un an are 52 de săptămâni).
Pentru posesorii de mașini electrice și hibride plug-in, Hankook oferă gama iON
Hankook este conștient de importanța optimizării consumului de energie al vehiculelor electrice. De aceea, a dezvoltat gama iON. Prin intermediul unei tehnologii avansate, a redus semnificativ rezistența la rulare, extinzând astfel autonomia bateriei și crescând eficiența energetică.
Hankook iON i*cept este o gamă de anvelope de iarnă proiectate special pentru vehiculele electrice (EV) și hibride plug-in. Acestea oferă performanțe optime în condiții de iarnă, cum ar fi zăpadă, gheață și drumuri umede, fiind concepute pentru a satisface cerințele specifice ale vehiculelor electrice.