Diferența dintre codul IBAN și numărul de cont

Autor: EVmarket Romania
14,3K afișări
iban numar cont

Codul IBAN este introdus pentru a facilita efectuarea plăților interbancare. În schimb, numărul de cont este folosit de către sistemul informatic al băncii și reprezintă cifrele de pe partea din față a cardului.

IBAN este prescurtarea pentru International Bank Account Number și este folosit pentru a identifica un cont individual în plățile transfrontaliere.

Un cod SWIFT (Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication) a.k.a. BIC este utilizat pentru a identifica o anumită bancă în timpul unui transfer internațional.

Codul IBAN reprezintă:

IBAN înseamnă International Bank Account Number (Număr Internațional de Cont Bancar). Fiecare cont curent are un număr unic de identificare alcătuit din 24 de caractere formate din cifre și litere care identifică țara, numărul de verificare, locația băncii și detaliile bancare.

Codul IBAN a fost introdus de către bănci pentru a facilita efectuarea plăților interbancare. IBAN-ul permite identificarea beneficiarului plății, chiar dacă plătitorul nu specifică niciun alt detaliu cu privire la contul unde trebuie să ajungă banii.

Titluri de stat Fidelis și Tezaur: deschidere cont

Primele două caractere ale codului IBAN reprezintă țara. Pentru România, codul IBAN începe cu RO. Urmează două cifre generate după un algoritm special și indicativul băncii la care este deschis contul (4 caractere) și, o serie de alte 16 cifre și litere generate de un algoritm special.

Pentru a încasa o sumă de bani în cont de la cineva puteți să îi dați fără grijă codul IBAN, nu vă poate retrage banii din cont.

Codul IBAN îl puteți găsi în aplicația băncii după ce vă logați, la ING se numește HomeBank. Îl puteți cere și la un consultant din orice sediu al băncii respective, însă aveți nevoie de buletin.

Exemplu cont IBAN: RO41 INGB 0115 5015 1944 0122 

Exemplu de IBAN în România

RO                      12                                 ABCD                       a1B2c3**********
Codul țării        Cifre de control         Codul băncii           Număr de cont bancar

Ce este numărul de cont

Numărul de cont este un număr unic menit să identifice un card. Fiecare card care este emis în întreaga lume are un număr unic și nicio bancă nu va emite vreodată un card cu același număr.

Numărul contului cardului este afișat pe partea din față a cardului, cu un număr de securitate de 3 cifre pe partea din spate a cardului. Deși majoritatea cardurilor sunt activate pentru a evita ca alte persoane să folosească carduri furate, este vital să vă păstrați datele private și să raportați cardul furat sau lipsa acestuia, dacă îl pierdeți.

Pașii pentru a deschide un cont online la câteva bănci

Numerele de pe un card nu sunt aleatorii. Există o ordine definită și numerele dau informații despre card și emitent.

Cardurile care încep cu 1 sau 2 sunt emise de industria companiilor aeriene.

Dacă sunt carduri de călătorie și divertisment (cum ar fi American Express și Diners Club), acestea vor începe cu cifra 3.

Toate cardurile de credit Visa încep cu un 4 și toate cardurile Mastercard încep cu 5. Numărul 6 este utilizat pentru cardurile Discover.

Exemplu Număr de cont pe partea din fata a unui card: 5224 5979 8240 2811

Cum găsesc codul BIC?

Pentru a găsi codul SWIFT/BIC, verificați extrasele bancare pe hârtie sau digitale sau detaliile contului bancar online. Acesta este un cod unic format din 8 sau 11 caractere alfanumerice. Tuturor băncilor și instituțiilor financiare li se atribuie unul.

BIC înseamnă Business Identifier Code, care a fost cunoscut anterior ca un Cod de identificare al băncii.

Cod BIC ING Bank Romania: 606410008

Cod SWIFT ING BANK Romania: INGBROBU

Pentru țările care nu folosesc coduri IBAN (cum ar fi SUA și Canada), sistemul SWIFTBIC poate fi utilizat în schimb. Cu toate acesta, veți avea nevoie și de numărul de cont al persoanei căreia doriți să ii trimiteți bani, deoarece BIC identifică doar banca, nu contul individual.

Sursa: TheDaily.ro