Cea de-a patra generație a SUV-ului Hyundai Tucson a primit un facelift, cu modificări subtile la exterior și cu un interior complet nou. Am testat noul Hyundai Tucson 2024, în versiunea full-hybrid (HEV) cu nivelul de echipare de top Luxury și pachetul de elemente sportive N Line, care costă 44.000 de euro cu TVA. Cu echiparea de bază Style, SUV-ul hybrid costă de la 34.500 euro cu TVA.
Noul Tucson, concurent cu Nissan Qashqai, Ford Kuga, Toyota Rav4, VW Tiguan, Skoda Karoq, Renault Austral și Kia Sportage, este disponibil și mild hybrid (1,6 litri 150 CP – preț 27.900 euro cu TVA), dar și plug-in hybrid (252 CP, baterie de 13,8 kWh, autonomie electrică 60 km – preț 34.900 euro cu TVA).
Design
Partea frontală se distinge printr-un spoiler redesenat subtil, o grilă revizuită și o semnătură luminoasă reconfigurată. Luminile de zi, cu un design mai minimalist, prezintă acum doar 4 elemente luminoase, comparativ cu 5 la modelul precedent.
Deși numărul a scăzut, dimensiunile individuale au crescut, păstrând astfel proporțiile generale. Spatele a suferit modificări minore, remarcându-se noul logo Hyundai 2D încorporat în lunetă și terminațiile de eșapament cu un finisaj metalic.
Semnătura „N Line” o găsiți poziționată între luminile de zi, dar și pe aripile față. În partea din spate, găsiți și logo-ul „hybrid”, care vă spune că este un Tucson full hybrid, adică dispune de 215 CP, datorită unui motor electric și a unui motor de 1,6 litri benzină.
GALERIE FOTO
Interiorul noului Tucson impresionează prin designul modern, cu un ecran curbat generos și materiale de calitate. Versiunea N Line adaugă o notă sportivă cu scaune profilate și cusături contrastante, oferind un confort sporit. Interfața intuitivă, cu o combinație echilibrată între butoane fizice și comenzi tactile, este completată de un panou de climatizare ergonomic.
Test Drive Hyundai Tucson hybrid: Cum se conduce SUV-ul coreean
Echipat cu un sistem de propulsie full-hybrid, noul Tucson oferă o combinație optimă între eficiență energetică și performanțe dinamice. Cu un motor electric de 60 CP și unul de 1,6 litri benzină 160 CP, care îi oferă 215 CP, hibridul accelerează de la 0 la 100 km/h în 8,5 secunde.
Cu toate acestea, sistemul de tracțiune integrală și transmisia automată cu șase trepte conferă SUV-ului un caracter mai orientat spre confort. Suspensia moale și direcția asistată oferă o filtrare excelentă a denivelărilor, dar compromite ușor agilitatea în condusul sportiv.
Tucson hybrid are doar două moduri de condus: Eco sau Sport. Dacă vreți să conduceți sportiv, aveți disponibil butonul Sport, care face accelerația să reacționeze mai prompt. Nu o să vă placă mai mult mașina decât în modul Eco pentru că motorul se turează mai mult și rupe liniștea plăcută din interior.
Pentru a conduce pe nisip, noroi sau zăpadă, puteți selecta modul de condus prin apăsarea unui buton de pe consola centrală a SUV-ului 4×4.
Dacă vă plac mașinile care răcesc bine interiorul, atunci Tucson hybrid este una dintre acestea. Gurile de ventilație sunt puse mai jos decât la alte modele și oferă un aer foarte rece pasagerilor din față. Și pentru pasagerii din spate există guri de ventilație în spatele cotierei și un display pentru a seta temperatura.
Pasagerii față au și scaune ventilate sau încălzite. Iar șoferul are și volanul încălzit.
Autonomie și consum Hyundai Tucson hybrid
Cu un rezervor de 52 de litri de benzină și o baterie cu o capacitate brută de 1.49 kWh, Hyundai Tucson facelift hybrid reușește să parcurgă în jur de 700 de km. Mașina recuperează energie la frânare și astfel autonomia acestuia crește, iar consumul de benzină scade. Având o baterie mică, energia îi permite SUV-ului de 1.700 kg să ruleze electric din când în când, cel mult 1 km.
Din padelele din spatele volanului, puteți selecta nivelul de frânare regenerativă al mașinii, care este între 1 și 3. Pe nivelul 3, mașina hibridă frânează la fel de mult ca o mașină electrică condusă în modul Brake în loc de modul Drive.
Partea interesantă este că datorită acestei baterii mașina pornește precum una electrică și rulează electric la plecare. În plus, poți sta pe loc cu motorul pornit și ventilația fără să consumi benzină. Dacă curentul se termină, motorul pe benzină pornește pentru a încărca bateria, precum un generator. Apoi se oprește și Tucson consumă din nou curent.
Cel mai bun consum l-am înregistrat în afara orașului la viteze sub 50 de km/h, adică 4,9 litri/100 km și la 60 de km/h, în jur de 6 litri/100 km. La o viteză de 130 de km/h, consumul a fost 8,5 litri/100 de km.
În oraș, cel mai bun consum l-am înregistrat în weekend, 7,4 litri/100 de km. Într-o zi de luni dimineața, când traficul este mai aglomerat, consumul în București a fost de 10 litri/100 de km.
VIDEO: Prezentare în detaliu Hyundai Tucson N-Line 2024
Date tehnice Hyundai Tucson Hybrid 215 CP 4×4
- Putere (CP/ rpm) 215/ 5.500
- Autonomie reală 700 km
- Capacitate brută baterie 1.49 kWh
- Rezervor 52 litri
- Motor electric 60 CP
- 1,6 litri benzină 160 CP
- Accelerație 0–100 km/h 8,5 secunde
- Viteză maximă 186 km/h
- Cutie automată cu 6 trepte
- Masă la gol 1.708 kg
- Preț cu TVA: 34.500 euro Style / model testat Luxury, N Line, 44.000 de euro
- Lungime 4520 mm, Lățime 1865 mm, Înălțime 1650 mm, Ampatament 2680 mm
- Volum portbagaj 616 L
- Garda la sol: 17 cm
- Anvelope 235/50/19