Șoferii începători dar și cei care au luat permisul de mai mulți ani ar trebui în fiecare an să vadă dacă în legislație / codul rutier au apărut noi semne de circulație și ce semnificație au aceste indicatoare rutiere.
Pe șoselele din România majoritatea indicatoarelor cu semne de circulație sunt amplasate pe partea dreaptă a sensului de mers întrucât sunt mai vizibile. Totuși, șoferii trebuie să fie atenți la drum întrucât sunt indicatoare amplasate și pe partea stângă.
Dacă semnele de circulație sunt deasupra unei anumite benzi de circulație, atunci se adresează numai conducătorilor auto care circulă pe banda respectivă.
Indicatoare rutiere explicate:
- Semne de circulație de avertizare
- Semne rutiere de prioritate
- Semne de circulație de interzicere și restricție
- Indicatoare rutiere de obligare
- Indicatoare de orientare
- Indicatoare de informare
- Panouri adiționale
Indicatoare rutiere de avertizare
Indicatoarele de avertizare se instalează înaintea locului periculos, la o distanță de maximum 50 m în localități, între 100 m şi 250 m în afara localităților, respectiv între 500 m şi 1.000 m pe autostrăzi şi drumuri expres.
FOTO: Semne de circulație de avertizare explicate
Indicatoare de prioritate
Indicatoarele de prioritate au fost înlocuite de semafoare în multe intersecții din orașele mari odată cu creșterea traficului rutier. Cu toate acestea, nu s-a renunțat la ele, încă sunt foarte importante. Când semafoarele nu funcționează, șoferii trebuie să țină cont de indicatoarele de prioritate.
Semne de circulație de prioritate
Indicatoare de interzicere / restricție
Indicatoarele de restricție sau interzicere sunt de regulă un cerc alb cu marginea roșie. În lipsa unei semnalizări, semnificaţia acestor indicatoare încetează în intersecţia cea mai apropiată.
Semne de circulație de interzicere și restricție
În ce situație șoferii care ar depăși viteza legală ar rămâne fără permis și talon 6 luni
Indicatoare de obligare
Indicatoarele de obligare se referă atât la direcția de mers, cât și la o anumită viteză minimă. Nerespectarea indicatoarelor de obligare se sancționează cu 4-5 puncte amendă.
Indicatoare de orientare
Indicatoarele orientative presemnalizează direcții în orașe sau pe autostrăzi și folosesc culori specifice segmentelor de drum. Verde vă spune că urmează să intrați pe o autostradă.
Indicatoare de informare
Indicatoarele de informare sunt adesea în formă de pătrat sau dreptunghi albastru. Pentru autostrăzi sunt cele verzi. Acestea ajută șoferii și pietonii cu informații despre treceri de pietoni, rovinietă, pasaje pietonale, stații de autobuz, benzinării, restaurante, hoteluri.
Panouri adiționale
Pentru a ajuta șoferii, în legislația rutieră, au fost introduse mai multe panouri adiționale care oferă diverse informații legate de parcări sau atenționări.