UE va cofinanța instalarea a 1.400 de puncte de încărcare în 13 țări europene

Autor: Cristian Gubandru
1,3K afișări
Incarcarea bateriei a încărca, statii, plata cu cardul bancar, stații de încărcare electrice

UE va cofinanța instalarea a 1.400 de puncte de încărcare în 13 țări europene, dintre care 430 sunt destinate camioanelor electrice de mare tonaj. Proiectul DRIVE-E este unul dintre cele 39 de proiecte inovatoare selectate recent de Uniunea Europeană pentru dezvoltarea infrastructurii de alimentare cu combustibili alternativi.

1.400 de puncte de încărcare instalate până în 2027

Vor fi instalate, în total, 1.400 de noi puncte de încărcare publice, până la sfârșitul anului 2027, dintre care 430 de puncte vor fi destinate camioanelor comerciale grele, fiecare având o capacitate de 350 kW sau mai mult.

banner Petrom

Punctele de încărcare vor fi amplasate în peste 250 de locații din Germania, Austria, Danemarca, Italia, Țările de Jos, Suedia, Lituania, Cehia, Ungaria, Polonia, România, Bulgaria și Slovacia.

Proiectul de 45 de milioane de euro, din fonduri europene, va fi implementat în 13 țări din UE și va contribui semnificativ la electrificarea transportului european de marfă și pasageri.

Tesla Supercharger Buzău: 12 stații electrice V4 de 250 kW

Partenerii proiectului DRIVE-E sunt E.ON, ZSE și Eldrive, care vor construi împreună o rețea de puncte de încărcare pentru autoturisme și vehicule comerciale ușoare și grele, de-a lungul principalelor rute trans-europene de transport de marfă. Aceasta va include locații special concepute pentru încărcarea camioanelor, precum și spații mixte pentru camioane și autoturisme.

Un alt obiectiv al proiectului îl reprezintă completarea și extinderea rețelei existente pentru vehicule comerciale ușoare în zonele unde există lacune în infrastructură.

Decarbonizarea transportului de marfă în Europa

Proiectul este cofinanțat de Uniunea Europeană în cadrul programului „Alternative Fuels Infrastructure Facility” (AFIF) II. Acesta este un element-cheie în demersul ambițios al UE de a extinde infrastructura de încărcare pe întreaga rețea de transport trans-europeană, contribuind astfel la creșterea eficienței și sustenabilității transportului de marfă și pasageri în Europa. A doua fază a AFIF (2024-2025) a fost lansată în februarie 2024, cu un buget total de 1 miliard de euro.