Piața de mașini electrice noi din România a cunoscut o scădere puternică în 2024, comparativ cu anul 2023, din cauza reducerii bonusului Programului Rabla Plus. Prin urmare, o creștere a ecotichetului de la 5.000 de euro la aproximativ 8.000 de euro ar fi necesar pentru a readuce în atenția românilor mașinile electrice.
Segmentul vehiculelor electrice noi din România a suferit un declin semnificativ de 40% în primele 11 luni ale anului 2024 la 8.388 de mașini electrice, în timp ce la nivel european scăderea a fost mult mai redusă.
„Scăderea dramatică din sectorul BEV este o consecință directă a reducerii bruște a valorii subvențiilor oferite prin programul Rabla Plus. 2025 va fi un an crucial, iar noii decidenți politici trebuie să vină cu măsuri rapide și eficiente pentru a susține tranziția către mobilitatea sustenabilă și pentru a alinia piața auto locală la obiectivele europene de mediu. Creșterea alarmantă a importurilor de autoturisme rulate vechi și declinul vânzărilor de mașini electrice noi reprezintă o direcție greșită pentru România”, consideră Asociația Producătorilor și Importatorilor de Automobile (APIA).
Un bonus Rabla Plus mai mare în 2025 ar fi un instrument puternic pentru a accelera adopția mașinilor electrice în România. Astfel, mașinile electrice ar deveni mai accesibile pentru un număr mai mare de români, reducând diferența de preț față de modelele cu motor cu combustie internă.
Cât ar trebui să fie bonusul Rabla Plus pentru a stimula achiziția de mașini electrice în 2025
Conform opiniei managerilor din industria auto, un bonus cuprins între 7.500 și 8.000 de euro, oferit prin programul Rabla Plus 2025, ar fi necesară pentru a face mașinile electrice mai atractive pentru cumpărătorii români și pentru a stimula vânzările în 2025.
„Având în vedere ce s-a întâmplat anul acesta pe piața de mașini electrice din România, ne dorim ca prima Rabla Plus să crească. Pentru că, ce s-a întâmplat în piață în 2023 evident a fost susținut de Programul Rabla. Și din punctul nostru de vedere, menținerea primei pentru mașini electrice la 5.000 de euro nu va fi de ajutor pentru piața auto. În toate discuțiile pe care le avem cu autoritățile, am menționat lucrul acesta. Ne dorim ca în 2025 să existe o susținere de 7.500-8.000 de euro pentru achiziția de mașini electrice prin Programul Rabla Plus. Ar fi o valoare corectă, care să facă accesul la vehicule electrice mai facil”, a declarat Cecilia Tudor, Managing Director Renault South Eastern Europe.
TOP 20 cele mai ieftine mașini electrice în 2025
APIA propune viitorilor reprezentanți ai autorităților o serie de măsuri pentru susținerea industriei auto și remedierea situației prezentate:
- Restabilirea atractivității vehiculele electrice pentru consumatori, prin readucerea Programului Rabla 2025 pe o traiectorie eficientă;
- Dezvoltarea infrastructurii publice de încărcare a vehiculelor electrice prin înființarea unei Comisii Interministeriale care să asigure elaborarea unei strategii coerente de extindere a rețelei de stații de încărcare și accelerarea procesului;
- Politici de fiscalitate echitabilă prin ajustarea taxelor auto pentru a sprijini decarbonizarea sectorului, dar fără a penaliza disproporționat anumite segmente de consumatori;
- Campanii de informare și educare a consumatorilor pentru promovarea beneficiilor adoptării mijloacelor ”verzi” de transport și a noilor tehnologii asupra sănătății și siguranței în trafic.
Conform datelor centralizate de APIA, perioada ianuarie-octombrie 2024 a fost marcată de o creștere alarmantă a înmatriculărilor de autoturisme rulate (+10,73%), care au ajuns la 282.352 de unități, reprezentând 69% din totalul pieței auto din România.
Mai îngrijorător, 65% dintre acestea sunt vehicule mai vechi de 10 ani, cu un impact semnificativ asupra calității aerului și a siguranței rutiere. În paralel, înmatriculările de autoturisme noi au crescut cu doar +3,6% (125.400 de unități).