Calculator alcoolemie: în cât timp dispare alcoolul din sânge

Autor: EVmarket Romania
alcoolul din sânge etilotest, Legea Anastasia

Deși alcoolul dispare din sânge diferit de la o persoană la alta, în funcție de vârstă, sex și greutate, există câteva studii care ne arată estimativ în cât timp etilotestul va arăta valoarea zero în funcție de băutură. Aveți un calcul în articol.

Trebuie să știți că dacă consumați un pahar cu alcool lent acesta va dispărea mai repede din organism decât dacă îl beți rapid. Un alt lucru important este faptul că alcoolul este absorbit cel mai rapid când îl bei pe stomacul gol. Alimentele, în special cele care conțin carbohidrați și lipide, pot reduce absorbția alcoolului, deci trebuie să așteptați mai mult timp până să conduceți.

În cât timp dispare alcoolul din sânge

Alcoolemia se mai numește și „concentrația de alcool în sânge”, „nivelul de alcool în sânge”, „îmbibație alcoolică”, sau „grad de intoxicație alcoolică”. Alcoolemia se poate măsura în aerul expirat, prin probe de sânge.

Efectele unei băuturi sunt resimțite după 15-45 minute. Metabolizarea alcoolului are loc la o rată de 16 mg alcool/100 ml de sânge pe oră, indiferent de cât alcool ați consumat. Așadar, va fi nevoie de 10 ore pentru ca o persoană cu o alcoolemie de 160 mg/100 ml să ajungă la o concentrație a alcoolului în sânge de 0.00.

Valoarea alcoolemiei se calculează prin înmulțirea cantității de alcool consumat în grame cu 0,8 (densitatea alcoolului), apoi totul se împarte la greutatea consumatorului. Puteți determina alcoolemia pentru fiecare oră care trece din momentul în care nu mai beți.

V-ar putea interesa și:

Dacă vrei să fii sigur care este concentrația de alcool din sânge, investește într-un alcooltest (aparat care măsoară cantitatea de alcool în aerul expirat).

Calculator alcoolemie – Cât timp durează până când iese alcoolul din sânge?

Femeile absorb și metabolizează alcoolul diferit comparativ cu bărbații. Un factor suplimentar pentru creșterea alcoolemiei la femei este o cantitate mai mică de apă corporală, astfel încât alcoolul rămâne mai mult în sânge.

Ce înseamnă consum moderat de alcool: 1 unitate de alcool pe zi la femei (o cutie de bere de 330 ml 5%, un pahar de 150 ml de vin 12% sau 40 ml de tărie 40%) și 2 unități pe zi la bărbați. Aceasta cantitate de alcool poate fi eliminată într-o oră din organism.

Femei

  • greutate 60 kg
  • o bere consumată într-o oră, alcoolemia va fi zero după 2 ore şi 20 de minute
  • 250 ml de vin cu 12% alcool consumat într-o oră, alcoolemia va fi zero după 3 ore şi 20 de minute.
  • 250 ml de vin cu 12% alcool consumat în 20 de minute, alcoolemia va fi zero după 6 ore.
  • 50 de ml de băuturi spirtoase cu 40% alcool consumat într-o oră, alcoolemia va fi zero după 2 ore.
  • 100 ml de băuturi spirtoase cu 40% alcool consumat într-o oră, alcoolemia va fi zero după 4 ore şi 30 de minute.

Bărbați

  • greutate 70 de kilograme
  • o bere de 500 ml consumată într-o oră va fi eliminată în 2 ore;
  • o bere de 500 ml consumată în 30 de minute va fi eliminată în 6 ore;
  • un pahar de vin de 150 ml (12% alcool înseamnă 14 grame de alcool) va fi eliminat într-o oră
  • un litru de vin se elimină între 7 ore şi 9 ore;
  • 40 ml de băuturi spirtoase de 40% (16 ml alcool) se elimină în aproximativ 1 oră.

Băut la volan – când este contravenție?

La ce alcoolemie se ia permisul: indiferent cu ce alcoolemie sunteți prinși de polițiști la volan tot rămâneți fără permis 3 luni. Limita de alcoolemie maximă pe care un șofer o poate avea, fără să riște un dosar penal este sub 0,40 mg/ litru alcool pur în aerul expirat (sub 0,80 g/l alcool pur în sânge). Astfel se va încadra la contravenție (9 la 20 de puncte şi suspendarea permisului pentru 3 luni).

Conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul de către o persoană care are o îmbibație alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge (peste 0,40 mg/l alcool pur în aerul expirat) se pedepsește cu închisoare de la 1 la 5 ani.

Fapta conducătorului auto se pedepsește cu închisoare de la 1 la 5 ani sau cu amendă. Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează şi persoana, aflată sub influenţa unor substanţe psihoactive, care conduce un vehicul. Permisul auto va fi anulat.

Punctele de penalizare se șterg la 6 luni din momentul în care le-ai primit. Termenul de plată al amenzilor este de 15 zile.

Urmărește-ne pe FacebookX și LinkedIn