Povestea unor Renault 12 devenite mașini electrice în SUA

Autor: Dan Vache
renault 12

Criza petrolului din 1973 a determinat Departamentul de Energie al SUA să inițieze mai multe programe de vehicule electrice, printre care și cel al unor Renault 12. Americanii încercau astfel să reducă dependența de combustibili fosili prin încurajarea utilizării mașinilor electrice.

Așa s-a născut compania Electric Vehicle Associates (EVA), care între 1974 – 1982 transforma mașinile pe combustibil în mașini electrice. Americanii au făcut conversii pe mai multe tipuri de mașini: VAN, pick-up, autobuze, Ford Mustang, Ford Fairmont (sedan), AMC Pacer (station wagon) și Renault 12 (Dacia 1300 de pe piața românească).

Renault 12

Conversia lui Renault 12 a fost făcută în Cleveland, Ohio, în 1975, iar un an mai târziu, modelul a fost redenumit EVA Metro.

Vehiculele furnizate de Renault către americani părăseau linia de asamblare fără motor, eșapament sau alte componente conexe.

Galerie foto

Inginerii au montat în partea din față un motor electric Baldor de 96 volți și l-au cuplat la transmisia automată cu 3 trepte. Pentru curentul necesar tracțiunii au fost montate șase baterii deasupra motorului sub capotă și încă zece în portbagaj.

V-ar putea interesa și:

Modelul franțuzesc, devenit electric, avea peste 1.400 de kilograme și o autonomie de 90 de kilometri la o viteză de 40 km/h. La viteza maximă de 90 km/h, autonomia scădea la 50 de kilometri.

Două baterii, una amplasată lângă grila față și alta în spatele banchetei, aveau rolul de a alimenta accesoriile din vehicul. Pentru încălzirea habitaclului, americanii au montat un încălzitor pe benzină în portbagaj și rezervorul acestuia de 4 litri sub capotă.

Șapte astfel de mașini electrice, promovate ca fiind „Luxury sedan”, au fost livrate către autorități din provincia canadiană Manitoba. Modelul avea un preț de 9.500 de dolari și un cost de operare estimat la un sfert din costul unei mașini pe combustibil.

V-ar putea interesa și:

De asemenea, în 1976, chiar și NASA a făcut câteva teste cu modelul electric EVA Metro.

Via: Facebook Renault 12 USA

Urmărește-ne pe Google NewsFacebookTwitter șLinkedIn

Știri similare