Axionet IoT va monta 496 de stații de încărcare în România

Autor: Cristian Gubandru
3,4K afișări
suv-uri electrice, cele mai bune masini electrice, bp pulse, rabla plus 2025, toyota,

Axionet IoT, companie locală responsabilă de dezvoltarea rețelei regionale de puncte de încărcare Polyfazer, a obținut o finanțare europeană de peste 26 de milioane euro.

Compania a fost selectată de Agenția Executivă Europeană pentru Climă, Infrastructură și Mediu (CINEA) pentru o finanțare de 26,88 milioane de euro. Proiectul are ca obiectiv dezvoltarea a 496 de stații de încărcare pentru vehicule electrice în 200 de locații din România.

banner Petrom

400 de stații vor dispune de o putere de 350 kW

Stațiile de încărcare sunt concepute pentru a deservi atât vehiculele ușoare, cât și cele de mare tonaj. Astfel, 96 dintre stații vor fi pentru încărcare rapidă, cu putere de 150 kW, iar alte 400 vor dispune de o putere de 350 kW.

Proiectul acoperă zone-cheie din România de-a lungul rețelei rutiere TEN-T, stațiile fiind amplasate la cel mult 3 km de ieșiri sau noduri urbane, pentru o accesibilitate optimă. Acesta va îmbunătăți infrastructura de încărcare și va susține obiectivele UE de transport durabil și reducere a emisiilor.

Comisia Europeană, prin intermediul Agenției Executive pentru Clima, Infrastructură și Mediu (CINEA), a declarat eligibila recent finanțarea a 39 de proiecte în valoare totală de 422 milioane de euro, destinate dezvoltării infrastructurii de combustibili alternativi pe rețeaua de transport trans-europeană TEN-T. Printre proiectele selectate, trei provin din România, unul dintre ele fiind cel al Axionet IoT.

O nouă aplicație pentru încărcarea mașinilor electrice, Voltrelli, permite plata cu cardul

Fondurile vor fi acordate prin Mecanismul destinat infrastructurii pentru combustibili alternativi (AFIF), parte a programului Mecanismul pentru Interconectarea Europei (CEF), care susține dezvoltarea unei mobilități sustenabile la nivel european.

Din 2017, Axionet a implementat peste 500 de locații de încărcare în diverse scenarii, de la utilizare privată și industrială pentru testare, până la flote electrice și încărcare publică. Majoritatea punctelor sale de încărcare sunt din categoria Fast Charge. Polyfazer este un proiect dezvoltat în România din 2017.