BMW i Vision Dee este un sedan futurist de clasă medie

Autor: Cosmin Lixandru
A+A-
Reset
BMW i Vision Dee

BMW i Vision Dee este sedanul futurist de clasă medie prezentat de germanii la Consumer Electronics Show (CES) 2023 de la Las Vegas.

Numele „Dee” înseamnă Digital Emotional Experience (Experienţă Emoţională Digitală) – și tocmai acesta este obiectivul său: să creeze o legătură și mai puternică între oameni și mașinile lor în viitor. Funcțiile digitale viitoare vor depăși cu mult nivelul de control vocal și sisteme de asistență pentru șofer cu care suntem familiarizați astăzi.

BMW Head-Up-Display se extinde pe toată lățimea parbrizului, oferind o privire asupra următoarei generații de vehicule.

Din 2025, această inovație va fi disponibilă în modelele NEUE KLASSE. De asemenea, BMW Group și-a îmbunătățit utilizarea tehnologiei de schimbare a culorii. După ce a dezvăluit BMW iX Flow Featuring E Ink, cu capacitatea de a trece de la negru la alb, la ultimul CES, BMW i Vision Dee își poate personaliza acum exteriorul în până la 32 de culori.

VIDEO: BMW i Vision Dee

Cu capacităţile sale inteligente, aproape umane, BMW i Vision Dee însoţeşte conducătorii nu numai prin situaţii reale de pe şosele, ci şi în mediul lor digital.

BMW Mixed Reality Slider

BMW Mixed Reality Slider, în combinaţie cu Head-up Display avansat, este elementul digital principal şi controlul central de operare al BMW i Vision Dee. Folosind senzori shy-tech de pe panoul de bord, conducătorii pot decide singuri cât de mult conţinut digital doresc să vadă pe Head-Up Display avansat.

Selecţia în cinci paşi variază de la analog, trecând prin informaţii legate de condus, apoi prin conţinutul sistemului de comunicaţii, la proiecţia în augmented reality, până la intrarea în universuri virtuale.

În paralel, ferestrele reglabile pot fi folosite pentru a estompa treptat realitatea. Realitatea mixtă poate fi experimentată în BMW i Vision Dee într-un mod captivant care implică diferite simţuri fără a necesita instrumente suplimentare, creând pentru utilizator o nouă dimensiune a plăcerii de a conduce.

BMW Head-Up Display avansat: la NEUE KLASSE din 2025

BMW Group este cunoscut în domeniul auto ca un pionier pentru Head-Up Display şi a rafinat sistematic această tehnologie de-a lungul ultimele două decenii. La BMW i Vision Dee, proiecţia pe toată lăţimea parbrizului permite afişarea informaţiilor pe cea mai mare suprafaţă posibilă – care devine afişaj doar odată ce este activat.

În acest fel, BMW Group demonstrează potenţialul uriaş al tehnologiei de proiecţie, iar BMW i Vision Dee vizualizează modul în care un Head-Up Display avansat ar putea fi utilizat şi în viitor pentru conceptul de afişare şi operare. Versiunea de producţie standard a BMW Head-up Display care se extinde pe toată lăţimea parbrizului va fi utilizată la modelele NEUE KLASSE începând cu 2025.

Scenariu de bun venit cu simboluri vocale şi figitale

Experienţa digitală începe deja în afara automobilului, cu un scenariu de bun venit personalizat care combină elemente grafice, efecte luminoase şi sonore. Limbajul natural serveşte drept cea mai simplă şi intuitivă formă de interacţiune, permiţând înţelegerea perfectă între oameni şi automobilele lor.

Farurile şi grila BMW închisă formează, de asemenea, un simbol figital (fuziunea fizică şi digitală) pe o suprafaţă uniformă, permiţând automobilului să producă diferite expresii faciale. Aceasta înseamnă că BMW i Vision Dee poate vorbi cu oamenii şi, în acelaşi timp, poate exprima vizual dispoziţii precum bucuria, uimirea sau aprobarea.

Tehnic, acest lucru este realizat folosind tehnologia E Ink. De asemenea, BMW i Vision Dee poate proiecta o imagine a avatarului conducătorului pe geamul lateral pentru a personaliza şi mai mult scenariul de bun venit.

Design simplificat

Designul BMW i Vision Dee a fost redus în mod deliberat pentru a concentra atenţia asupra experienţei digitale şi ADN-ului mărcii BMW. Exteriorul este definit de designul clasic al sedanului în trei volume care formează nucleul mărcii BMW.

Elementele de design tradiţionale, cum ar fi grila BMW, farurile circulare duble şi curba Hofmeister, sunt reimaginate, cu simboluri figitale care înlocuiesc elementele analogice. Acest lucru îi conferă modelului propriul său caracter digital, umanizat.

În interior, digitalizarea completează utilizarea redusă a materialelor, comenzilor de operare şi afişajelor pentru a se asigura că nimic nu distrage atenţia de la experienţa digitală şi de la noul sentiment de plăcere sporită de a conduce.

V-ar putea interesa și:

Designul neconvenţional al volanului, cu braţul central vertical, creează puncte de contact care prind viaţă atunci când sunt abordate sau atinse şi pot fi acţionate prin mişcarea degetului mare. Aceste puncte de contact figitale controlează selecţia conţinutului proiectat pe parbriz şi, împreună cu Head-Up Display, susţin astfel principiul „mâinile pe volan, privirea pe drum”.

Urmărește-ne pe Google NewsFacebookTwitter șLinkedIn

Știri similare