Zgomot fulie (rolă) alternator – la cât timp se schimbă

Autor: EVmarket Romania
70,8K afișări
curea de accesorii, fulie alternator

O fulie alternator defectă face zgomot și trebuie înlocuită imediat întrucât generează o serie de probleme funcționarii mașinii. Bateria se poate descarcă dacă fulia alternatorului (rola) este defectă, întrucât alternatorul nu va mai genera suficient curent.

Problema principală pe care o generează o fulie alternator defectă este că nu va mai transmite rotația de la arborele cotit al motorului către alternator, care generează curentul electric necesar pentru alimentarea tuturor componentelor electronice ale mașinii.

banner Petrom

Dacă rola alternatorului este defectă va produce zgomote la pornirea motorului.  Aceste zgomote pot fi un scârțâit sau niște vibrații.

Când fulia alternatorului este blocată sau uzată, poate provoca vibrații la motor. Aceste vibrații pot fi mai pronunțate la turații mari ale motorului.

Zgomot fulie alternator – la cât timp se schimbă

Fulia alternatorului este montată pe axul rotorului de la alternator și este proiectată pentru a antrena alternatorul. Aceasta se schimbă la 4-6 ani odată cu înlocuirea curelei de accesorii numită și curea transmisie cu caneluri.

Fulia alternatorului trebuie schimbată la intervale regulate, în funcție de producătorul auto. În general, se recomandă ca fulia alternatorului să fie schimbată la fiecare 50.000-100.000 de kilometri.

Când cumpărați o curea transmisie este recomandat să luați și rola întinzătoare nouă, pentru că și aceasta capătă un joc în timp și poate afecta cureaua de accesorii.

V-ar putea interesa și:

Rolul pe care îl are o curea transmisie este să „transporte” puterea către accesoriile motorului. Mai multe componente ale motorului sunt puse în mișcare de această curea de transmisie: compresorul de aer condiționat, pompa de servodirecție, pompa de apă și alternatorul.  Dacă cureaua de accesorii se rupe, toate aceste componente nu vor funcționa.

Simptomele unei curele de accesorii uzată:

  • se aude un scârțăit de sub capota mașinii
  • are crăpături mici, ciupituri de la pietre
  • aerul condiționat sau servodirecția nu funcționează
  • motorul se supraîncălzește
  • bateria mașinii se descarcă

În funcție de motor, o curea transmisie cu caneluri costă în jur de 200 de lei, iar o rolă întinzătoare în jur de 50-100 lei. Dacă mai puneți și manopera ar trebui să vă coste în jur de 500 de lei să schimbați cureaua de accesorii.