Cum verifici prețul unui catalizator auto?

Autor: EVmarket Romania
10,7K afișări
catalizator, catalizatoare, service, itp, seria de sasiu, recall, bara de torsiune, service auto, Service Consumer Reports evs geometria rotilor, unghi de fugă nealiniat, ITP stație înainte de expirare, castrol on ev

Dacă ai un catalizator auto de vânzare și vrei să afli valoarea reală de piață a acestuia, poți verifica online sau poți instala câteva aplicații. 

Pentru a vizualiza lista cu catalizatoare de vânzare poți intra pe ecotradegroup.com. Va fi necesar să îți faci un cont.

Din AppStore sau Google Play poți instala aplicația EcoCat, unde poți căuta gratuit câte un catalizator pe zi pentru a afla prețul de piață. Însă, dacă îți faci abonament, poți căuta cât costă mai multe catalizatoare.

Dacă aveți un catalizator mai ruginit și nu îi puteți citi codul, îi puteți face o poză pentru a-l identifica astfel. Intrați pe aplicația Eco Cat în secțiunea Brands, scrie servicetutorials.com.

80 cele mai scumpe catalizatoare auto. Listă prețuri

Prețurile la catalizatoare auto fluctuează în funcție de prețul metalelor prețioase din care sunt fabricate și a cantităților de platină, rodiu și paladiu pe care le conțin.

Toate mașinile care nu sunt complet electrice au catalizatoare. În cazul motoarelor diesel denumirea este DPF – filtru de particule diesel. Majoritatea mașinilor au de obicei un catalizator, însă mașinile cu sisteme de evacuare duble pot avea două catalizatoare.

Ce este un catalizator?

Un catalizator (convertor catalitic) reduce emisiile nocive, filtrează produsele secundare dăunătoare din gazele de eșapament și le arde. Catalizatorul a devenit obligatoriu pe mașini în 1975.

Catalizatorul este montat pe sistemul de evacuare între galeria de evacuare și toba de eșapament.

Paladiul este folosit în catalizatoare pentru a transforma până la 90% din gazele nocive de la evacuare (hidrocarburi, monoxid de carbon și dioxid de azot) în substanțe mai puțin nocive (azot, dioxid de carbon și vapori de apă).

De ce se fură catalizatoare auto?

Motivul pentru care se fură catalizatoare sunt metalele prețioase din interiorul lor. Față de alți ani, acum aceste metale sunt mai greu de găsit, iar cererea este foarte mare. Catalizatoarele conțin metale prețioase precum platina, rodiul și paladiul, Un catalizator auto standard poate conține între 3 și 7 grame de platină pură, cantitatea variind în funcție de producător și model.

Platina, utilizată în principal pentru motoarele diesel, este unul dintre cele mai scumpe metale. Paladiul este utilizat pentru motoarele pe benzină.

Mașinile pot funcționa și fără aceste catalizatoare, însă vor ajunge în aer gaze nocive. În plus, mașina ar putea să nu treacă la ITP.

Urmărește-ne pe FacebookX și LinkedIn