Verificare ITP online. Care este procedura de verificare

Autor: EVmarket Romania
A+A-
Reset
verificare itp raspundere Verificare ITP online semnatura olografa, online, gomag, etoro

În România, este disponibil gratuit serviciul de verificare ITP online pe site-ul Registrului Auto Român (Rarom .ro). Puteți verifica dacă inspecţia tehnică periodică a vehiculului deţinut este înregistrată în baza de date ca fiind valabilă.

Pentru a face o verificare ITP online trebuie să completaţi seria Cărţii de Identitate a Vehiculului sau seria de caroserie a acestuia.

Dacă posesorii de vehicule sunt siguri că ITP-ul a fost corect efectuat într-o staţie autorizată de R.A.R. pentru această activitate, şi totuşi nu se regăsesc în baza de date a Registrului, ei pot completa un formular de sesizare care va fi analizat de operatorii RAR.

Pentru a evita aceste situaţii Registrul Auto Român avertizează cetăţenii să nu accepte intermedierea obţinerii dovezii de efectuare a ITP de către alte persoane, pentru că de cele mai multe ori aceasta s-a dovedit a fi falsă.

Inspecția Tehnică Periodică legislație (valabilitate ITP)

Termenul pentru efectuarea primei inspecţii tehnice periodice se socoteşte de la data primei înmatriculări sau a primei înregistrări în România, iar pentru următoarea inspecţie tehnică periodică, de la data celei precedente. Vehiculele noi, înmatriculate pentru prima dată în România, nu se regăsesc pe link-ul „Verificare ITP” deoarece acestea nu au fost supuse unei inspecţii tehnice periodice.

ITP: ce se verifică la Inspecţia Tehnică Periodică

Inspecția Tehnică Periodică trebuie făcută la fiecare doi ani pentru mașinile care au până în 12 ani și la 1 an pentru cele care au depășit această vârstă. Mașinile de transport persoane, taxi și ride sharing, fac ITP – ul la 6 luni.

Dacă mașina este respinsă de service în momentul în care se face o verificare tehnică auto, șoferul are 30 de zile pentru a repara deficiențele.

ITP-ul costă 120 de lei pentru autoturisme, 150 de lei pentru mașini 4×4/autoutilitare mici  și 200 de lei (autoutilitare mari) în funcție de service. Unele companii cer un tarif diferențiat în funcție de motorizare: benzină, diesel sau GPL.

Procedura de verificare ITP Online

Verificare valabilitate ITP 2023: Intrați pe website-ul RAR la adresa rarom.ro, completați două dintre cele trei câmpuri din formular: fie seria Cărții de Identitate a Vehiculului si codul de securitate, fie seria de caroserie (codul VIN) și câmpul de securitate. Așa aflați dacă aveți ITP valabil. Un ITP este valabil și în ultima zi.

V-ar putea interesa și:

Pentru vehiculele care au seria caroseriei formată din mai puțin de 17 caractere, folosiți căutarea după seria Cărții de Identitate a Vehiculului (C.I.V.).

Ce este ITP

Vehiculele rutiere înmatriculate sau înregistrate în România pot fi menţinute în circulatie numai dacă se face dovada respectării cerinţelor tehnice specifice. Suplimentar, la data expirării sau, după caz, la data anulării inspecţiei tehnice periodice, se suspendă de drept înmatricularea vehiculului.

ITP: Ce acte trebuie să aibă un șofer și cât costă

Suspendarea înmatriculării încetează la data la care vehiculul promovează o nouă inspecţie tehnică periodică. Obligaţia efectuării inspecţiilor tehnice periodice precum şi a respectării periodicităţii acestora în funcţie de categoria vehiculului, revine deţinătorului certificatului de înmatriculare/înregistrare.

V-ar putea interesa și:

Urmărește-ne pe Google NewsFacebookTwitter șLinkedIn

# rar verificare itp # pret verificare itp rar # itp expirat rar # itp expirat # verificare masina

Știri similare