Din motive de siguranță, Codul rutier din România, dar și din alte țări europene, interzice copiilor sub o anumită vârstă, indiferent de înălțime sau greutate, să stea pe scaunul din față al mașinii.
Copii nu au voie pe scaunul din față nici dacă sunt ținuți în brațe de pasagerul din dreapta. De ce atâtea reguli? Din cauză că airbag-ul pasagerului lovește destul de tare. De aceea este important să purtați centura pentru a vă tine lipiți de scaun și să nu stați pe ea, așa cum se obișnuiește în România. Aceasta trebuie să vă țină lipiți de scaun când airbag-ul vine cu viteză spre voi.
De la ce vârstă copiii pot sta pe scaunul din față al mașinii
Vârsta minimă de la care copiii pot sta pe scaunul din față al mașinii în România este de 12 ani. Cu toate acestea, copii trebuie să aibă cel puțin 1,50 metri înălțime și să poarte centura de siguranță, care nu trebuie să treacă peste gât sau gură.
Copii sub 3 ani pot sta în față doar în scaunul special, orientat invers față de sensul direcției de mers, iar airbag-urile frontale trebuie dezactivate.
De la ce vârstă este recomandat să instalăm înălțător auto pentru copii?
Înălțătorul auto pentru copii este doar pentru micuții care au peste 4 ani, sunt mai înalți de 135 cm și au peste 18 kg. Înălțătoarele auto nu se folosesc la copii mai mari de 12 ani. Prin urmare, este indicat pentru copii care nu mai încap în scaun, dar cărora nici centura de siguranță pentru adulți nu li se potrivește.
Un înălțător auto costă în jur de 300-400 de lei. Cele ieftine nu au sistem de prindere Isofix.
Până la ce vârstă trebuie să stea copilul în scaun auto
Copilul trebuie să stea în scaunul auto până ajunge la o înălțime de 1,35 metri. Există și scaune speciale pentru copii cu vârste cuprinse între 3-12 ani.
Un copil care nu a ajuns încă la înălțimea de 135 de centimetri poate fi transportat în mașină doar într-un dispozitiv de fixare omologat, pe locurile din spate.
Ce amendă primește un șofer care are un copil pe scaunul din față sau nu are scaun pentru copii mici
Amenda pentru șoferii care transportă copii și încalcă Codul rutier este de 580 de lei și 3 puncte de penalizare.
V-ar putea interesa și:
- Cele mai sigure mașini testate de Euro NCAP
- România are cea mai ridicată rată a mortalității în accidente rutiere
- Mașini cu volanul pe dreapta duc la 90% dintre accidente
- RCA mai scump pentru șoferii care fac accidente grave
Ce spune Codul rutier
- Copiii cu o înălțime de până la 135 cm pot fi transportați în autovehicule echipate cu sisteme de siguranță pentru conducător și pasageri, doar dacă sunt fixați sau prinși cu ajutorul unui dispozitiv de fixare în scaun pentru copii instalat în autovehicul.
- Dispozițiile nu se aplică în cazul transportului în autovehicule destinate transportului public de persoane, precum și în taxi, dacă în acesta din urmă copilul ocupă orice alt loc decât cel de pe scaunul din față.
- Copiii cu o înălțime de peste 135 cm pot fi transportați în autovehicule echipate cu sisteme de siguranță doar dacă poartă centuri de siguranță pentru adulți, reglate astfel încât să nu treacă peste zona gâtului sau feței, ori dacă sunt fixați sau prinși cu ajutorul unui dispozitiv de fixare în scaun pentru copii instalat în autovehicul.
- Prin dispozitiv de fixare în scaun pentru copii se înțelege un ansamblu de componente capabil să fixeze un copil în poziția șezut sau culcat, care poate cuprinde o combinație de chingi ori elemente flexibile cu o cataramă de fixare, dispozitive de reglare, elemente de prindere și, în unele cazuri, scaun de siguranță pentru copii, perna de înălțare,
- Dispozitivul de fixare în scaun pentru copii trebuie să fie omologat și adecvat pentru caracteristicile fizice ale copiilor.
- Dispozitivul de fixare în scaun pentru copii se instalează pe locurile din spate ale autovehiculului,
- Scaunul pentru copii poate fi montat pe locul din față destinat pasagerilor prin orientarea cu fața spre direcția opusă direcției normale de deplasare a autovehiculului, doar în situația în care conducătorul dezactivează airbag-ul frontal,
- Transportul copilului sub 3 ani se realizează pe locurile din spate ale autovehiculului sub supravegherea unei persoane, alta decât conducătorul de autovehicul.