Direcția Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV) anunță că în perioada decembrie 2022 – februarie 2023 va expira termenul de valabilitate administrativă a unui număr de peste 450.000 de permise de conducere, la nivel național. Fiind un număr foarte mare este posibil să fie din nou aglomerație la DRPCIV.
Pentru a reduce din timpul petrecut la DRPCIV puteți să va faceți o programare permis expirat / programare online aici.
Permisul de conducere se schimbă doar când expiră. Nu veți fi nevoiți să îl reînnoiți dacă va schimbați adresa sau cartea de identitate. Atenție la înfățișarea pe care o aveți. Dacă v-ați lăsat barbă, spre exemplu, trebuie să reînnoiti și cartea de identitate.
Care sunt pașii pentru preschimbare permise de conducere:
- efectuarea programărilor online pe site-ul Drpciv.ro
- achitarea contravalorii permisului de conducere în valoare de 89 lei (prin intermediul CEC, BCR, rețeaua de stații SelfPay, online – ghișeul.ro sau drpciv.ro secțiunea servicii online – plăți, mandat poștal etc.);
- pregătirea documentelor necesare pentru preschimbarea permisului de conducere (act de identitate valabil – original, fișa medicală, permisul a cărui preschimbare este solicitată, în original, dovada efectuării plății taxei);
- prezentarea la sediu conform programării.
Cererea pentru preschimbarea permisului de conducere poate fi depusă la oricare serviciu public comunitar regim permise de conducere și înmatriculare a vehiculelor, indiferent de domiciliul titularului.
Care este amenda pentru permis expirat
Permisul de conducere se poate livra prin serviciul de curierat la Poștei Române, la adresa din România indicată de titular sau se poate ridica de către acesta de la serviciul public comunitar indicat în cererea de preschimbare (termenul de livrare este cuprins între 5-15 zile).
Până la eliberarea noului permis, titularului i se eliberează un document cu valabilitatea de 15 zile.
Permis expirat amendă
Dacă sunteți oprit de Poliție și aveți permisul expirat este posibil să primiți o amendă între 870 și 1.160 lei.
Un punct de amendă este calculat la 145 de lei în 2022.
- 6 puncte de amendă = 870 de lei;
- 8 puncte de amendă = 1.160 de lei;
Dacă plătiți în 15 zile lucrătoare, amenda va fi redusă la jumătate: 435 lei, respectiv 580 lei. Punctele de penalizare se șterg la 6 luni din momentul în care le-ai primit.
V-ar putea interesa și:
- Ce program cu publicul are Poliţia Rutieră Bucureşti
- Atentie șoferi! Boli incompatibile cu permisul de conducere
- Permise auto emise de 59 țări se preschimbă fără examen
Șoferii pot plăti amenzile de circulație la orice unitate a Trezoreriei Statului într-un cont unic, chiar dacă sunt din alt oraș, și nu mai sunt nevoiți să facă dovada plății către Poliție. Poliția va verifica online dacă amenzile au fost sau nu achitate, întrucât procesul verbal va avea o serie unică de evidență.
Chitanța de plată a amenzii rutiere va avea trecute următorele informații:
– seria procesului verbal
– codul numeric personal al contravenientului
– contul unic al Trezoreriei
– suma de plată
– data plății