Unde găsești manuale digitale și cât sunt de utile

Autor: EVmarket Romania
A+A-
Reset
manuale digitale

În România, manualele digitale și-au făcut apariția în anul şcolar 2014/2015, asociate manualelor clasice, tipărite, pentru învăţământul primar (clasele I şi a II-a). Primele manuale digitale au apărut în SUA, Coreea de Sud, Emiratele Arabe Unite, cu zece ani în urmă.

Pe site-ul Ministerului Educației, la secțiunea manuale.edu.ro, sunt disponibile online manuale digitale. În unităţile de învăţământ de stat sau particulare se utilizează manuale şcolare şi alte auxiliare didactice, aprobate de Ministerul Educaţiei.

Pentru a consulta manualele digitale aprobate de Ministerul Educației, click aici.

Manualele digitale reprezintă o replică a celor tipărite. Pot fi accesate online şi offline, de pe orice dispozitiv (smartphone, tabletă, pc, laptop). Acestea pot fi accesate pe orice sistem de operare: Windows, Linux, Mac OS, iOS, Android și nu necesită instalare, configurare sau softuri suplimentare.

Din punct de vedere al conţinutului, manualul digital cuprinde integral conţinutul manualului tipărit și are complementar elemente specifice ca: exerciţii interactive, jocuri educaţionale, animaţii, filme şi simulări care, prin utilizare, aduc un plus de profit cognitiv.

Manuale digitale – de ce sunt utile pentru elevi și profesori

Suportul oferit elevilor prin mijloace precum feedback vizual, feedback audio sau “hint”-uri face ca procesul de învățare să devină mai util.

V-ar putea interesa și:

Secțiunea profesor oferă oportunitatea cadrelor didactice de a crea clase digitale. Astfel, elevii pot participa folosind propriile lor computere, telefoane, tablete.

Într-o clasă digitală, cadrul didactic are următoarele oportunități:

  • poate vedea ce răspund elevii în timp real;
  • poate controla navigarea și poziția în interiorul paginii. Atunci când navigarea elevilor în manual este blocată, fiecare schimbare a paginilor din browser-ul profesorului este transmisă instant elevilor din clasă;
  • poate trimite alerte elevilor inactivi.

Manualul digital are capacitatea de a recunoaște dimensiunile dispozitivului de pe care este accesat și, de a adapta textele și imaginile redimensionate, la versiunea optimă de afișare a lecțiilor.

V-ar putea interesa și:

Foto: Juraj Varga from Pixabay

Ne puteți scrie pe adresa team@ evmarket.ro

Urmărește-ne pe Google NewsFacebookTwitter șLinkedIn

Știri similare