Transformare mașină din autoturism M1 în autoutilitară N1

Autor: Dan Vache
6,6K afișări
transformare in autoutilitara n1

Omologarea unui vehicul obținut prin conversie autoturism M1 în autoutilitară N1 este admisă în România dacă se respectă câteva condiții.

Transformare mașină din autoturism M1 în autoutilitară N1

Conversia N1 (autoutilitară) din clasa M1 (autoturism) are marele avantaj că puteți conduce mașini cu motoare mari pentru care plătiți impozit de zece ori mai mic. Acest lucru se întâmplă datorită capacității cilindrice mult mai mari la autoutilitare.

banner Petrom

Este o portiță de scăpare pe care românii o folosesc pentru a avea în garaj SUV-uri puternice și a nu plăti impozite mari.

Operațiunea de transformare din autoturism în autoutilitară trebuie făcuta doar la un carosier al brandului respectiv, care este autorizat RAR. Costurile sunt de aproximativ 2.000 de euro.

Condiții pentru a omologa un vehicul din autoturism M1 în autoutilitară N1

  • vehiculul din categoria M1 supus modificării este derivat dintr-un vehicul din categoria N1 (partea anterioară montantului caroseriei aflat în spatele geamurilor laterale față este identică cu cea a unui tip de vehicul preexistent din categoria N1 având o caroserie tip BB fără geamuri laterale în spatele montantului B);
  •  vehiculul final din categoria N1 respectă cerințele în vigoare pentru încadrarea în categoria N1.

Conversia se efectuează în cadrul unui atelier autorizat pentru modificări constructive în baza unei variante constructive avizată de RAR.

Se exceptează de la condiția privind modificarea într-un atelier autorizat de modificări constructive conversia unui autovehicul M1 derivat dintr-un vehicul N1 în autoutilitară N1 la care se păstrează doar locurile din față (conducător auto + 1 sau 2 pasageri) dacă amenajarea se efectuează de către un atelier autorizat de reparații al reprezentantului constructorului în România sau agreat de către acesta (clasa I, conform RNTR 9).

V-ar putea interesa și:

Modificările în autoutilitară constau în îndepărtarea banchetei, montarea unui paravan metalic în spatele scaunelor față, precum și montarea unor protecții speciale din metal pentru geamuri (grătare) pentru mașinile care transportă mărfuri.

SUV-urile cu motoare între 3 litri și 4 litri au cel mai mare impozit în România. Șoferii plătesc între 6000 de lei și 7500 lei. Încadrat ca autoutilitară, un SUV cu un propulsor de 3 litri are un impozit de 640 de lei.

La categoria N se încadrează un autovehicul conceput și construit în principal pentru transportul mărfurilor. Categoria N are trei subcategorii, însă cea mai folosită este N1 – vehicule din categoria N având o masă maximă care nu depășește 3,5 tone.

Pentru conversie este necesar și un document care certifică că modelul se pretează a fi modificat în autoutilitară. Documentul prin care un autoturism poate fi transformat în autoutilitară se obține de la reprezentanța brandului respectiv prin intermediul unui dealer al mărcii. Cele mai multe mașini transformate în România au fost Nissan, Mitsubishi sau Toyota Land Cruiser.

După transformarea în N1, puteți merge cu mașina la RAR pentru modificare CIV și omologare.

Printre dezavantajele transformării SUV-ului în autoutilitară este că mașina are locuri doar în față, iar ITP-ul se face anual. În plus, rovinieta este de două ori mai scumpă decât la autoturisme.