Termenul limită pentru achitarea impozitului auto în România poate varia în funcție de localitatea în care este înmatriculat vehiculul. Proprietarii care dețin autovehicule cu propulsie electrică sunt scutiți de la plata impozitul pentru mașina electrică. Cei cu hibride plătesc între 5% și 50% din cât costă la o mașină termică.
Pentru autovehiculele hibride, legislația prevede acordarea unei reduceri a impozitului, stabilită de fiecare consiliu local în parte, care nu poate depăși 50% din valoarea impozitului aferent unui vehicul cu motor cu combustie internă de capacitate cilindrică similară.
Acest lucru înseamnă că plătești cel puțin jumătate din impozitul pe care l-ai plăti pentru o mașină cu același motor, dar fără sistemul hibrid. Unele localități pot acorda reduceri și mai mari, de până la 95%, așa cum este cazul în București.
Termenul limită pentru achitarea impozitului auto
În anul 2024, impozitul auto poate fi achitat în două rate egale, până la data de 31 martie și 30 septembrie. În cazul în care suma totală de plată este inferioară sumei de 50 de lei, întreaga sumă trebuie achitată până la data de 31 martie.
Nerespectarea termenelor de plată atrage după sine aplicarea unei majorări de întârziere de 1% pentru fiecare lună sau fracțiune de lună începută după data limită de plată.
Unde plătești impozitul auto
Impozitul auto poate fi plătit la ghișeele Direcției generale de taxe și impozite locale. Totodată, poți achita impozitul auto online pe Ghiseul.ro.
Calculator impozit auto: Cât costă și unde se plătește
Penalizări în cazul neplății la timp a impozitului anual
Fiecare zi de întârziere aduce cu sine o penalizare de 0,01%. Orice persoană fizică sau juridică posesoare de autovehicule datorează statului taxe și impozite pentru mașinile deținute.
Statul aplică același calculator de impozit auto și pentru persoanele juridice. Firmele care își doresc să achiziționeze mașini plătesc impozit auto în funcție de capacitatea motorului.