Șoferii pot prezenta asigurarea RCA pe telefon

Autor: EVmarket Romania
A+A-
Reset
asigurarea RCA FGA city insurance asigurare RCA constatare amiabila, cazierul judiciar online, ircc bnr,

Asigurarea RCA a devenit valabilă şi în format electronic pentru a fi prezentată polițiștilor, din 10 septembrie 2020. Norma ASF (Autoritatea de Supraveghere Financiară) a apărut în Monitorul Oficial al României, Partea I pe 7 septembrie și a intrat în vigoare în termen de 3 zile de la data publicării.

Prin urmare, șoferii pot face dovada asigurării obligatorii de răspundere civilă auto RCA inclusiv cu contractul de asigurare, nu doar cu polița de asigurare.

Contractul de asigurare RCA sau polița de asigurare pot fi prezentate polițiștilor în format tipărit sau în format electronic. În lipsa acestor acte, polițiștii vor trebui să verifice existența asigurării RCA în baza de date pentru contractele românești.

Pentru asigurările emise în străinătate, șoferii vor fi obligați să prezinte dovada prin contractul de asigurare sau polița de asigurare fie în format tipărit, fie în format electronic.

V-ar putea interesa și:

La articolul 10, punctul 11 se arată că dovada încheierii asigurării, în cazul controalelor efectuate de către autorităţile abilitate o constituie:

  • litera a) poliţa de asigurare şi contractul emise de către asigurătorul RCA, pentru perioada de valabilitate înscrisă, prezentate pe suport hârtie sau în format electronic.
  • litera b) dovada asigurării de răspundere civilă a vehiculelor, eliberată de asigurătorii RCA din alte state, cu valabilitate pe teritoriul României şi numai pentru perioada menţionată în aceasta, sau poliţa de asigurare de frontieră pentru vehiculele înmatriculate/înregistrate în afara Spaţiului Economic European şi a Confederaţiei Elveţiene, prezentată pe suport de hârtie sau în format electronic.
  • litera c)  stipulează faptul că dovada încheierii asigurării RCA, în cazul controalelor efectuate de către autorităţile abilitate, o constituie şi informaţia rezultată din interogarea bazei de date cu asigurările obligatorii de răspundere civilă auto încheiate pe teritoriul României, prin care se certifică existenţa unui contract RCA valabil la data interogării.

Autoritatea de Supraveghere Financiară este autoritatea naţională, înfiinţată în anul 2013 prin OUG 93/2012 aprobată prin Legea 113/2013, pentru reglementarea şi supravegherea pieţelor asigurărilor, a pensiilor private, precum şi a pieţei de capital. A.S.F. contribuie la consolidarea cadrului integrat de funcţionare a celor trei sectoare, care însumează peste 10 milioane de participanţi.

Amenzi pentru lipsa asigurării

Constituie contravenții și se sancționează cu amendă prevăzută în clasa a III-a de sancțiuni nerespectarea obligației conducătorului de vehicul de a avea asigurare RCA. Pentru lipsa acesteia, șoferii pot primi de la 6 la 8 puncte-amendă (870 lei și 1.160 lei).

Urmărește-ne pe Google NewsFacebookTwitter șLinkedIn

Știri similare