Se elimină capitalul social minim pentru SRL-uri

Autor: EVmarket Romania
companii capitalul social

Conform unui proiect de lege promulgat de Camera Deputaților, Societățile cu Răspundere Limitată (SRL) nu vor mai avea obligația de a avea capitalul social minim de 200 lei. S-a decis acest lucru datorită contextului anual, în care suma prvazuta este insignifiantă raportat la evoluția economică din țara noastră.

Capitalul social deși este amintit drept ”gajul general al creditorilor chirografari”, nu este ținut ca o rezervă la dispoziția eventualilor creditori.

Prin urmare, capitalul social este doar un element în bilanțul societății – o datorie a societății față de asociați, care în cazul lichidării, după satisfacerea tuturor celorlalte datorii, ar reveni înapoi asociaților.

V-ar putea interesa și:

Noi prevederi ale capitalului social pentru SRL-uri

Noua lege mai prevede că părțile sociale pot fi transmise către persoane din afara societății în baza unor reguli interne, stabilite prin actul constitutiv. La momentul actual acest lucru este permis numai atunci când există o aprobare a asociaților, care reprezintă minimum trei pătrimi din capitalul social.

Potrivit Legii nr. 223/2020, asociații vor avea mai multă libertate de a-și transmite părțile sociale către persoane din afara societății. Nu vor mai fi obligați să respecte condițiile actuale prevăzute de Legea societăților. Așa cum explică inițiatorii Legii nr. 223/2020, restricțiile actuale la transmiterea părților sociale către terți complică inutil procedura și încarcă instanțele judecătorești.

V-ar putea interesa și:

Datorită motivelor prezentate anterior, inițiatorii propun eliminarea capitalului social minim de 200 lei pentru SRL-uri, vărsarea acestuia înaintea înregistrării și prezentarea foii de vărsământ în procedura de înregistrare, dar și cu privire la sancționarea administratorilor care încep operațiunile în numele SRL-urilor înaintea de vărsarea capitalului social.

Foto: William Iven from Pixabay

Urmărește-ne pe FACEBOOK