Șoferii care circulă cu plăcuțe de înmatriculare murdare sau deteriorate încalcă OUG 195/2002 privind circulația pe drumurile publice și riscă sancțiuni din clasa I.
Potrivit codului rutier, plăcuțele de înmatriculare trebuie să fie întotdeauna curate, astfel încât numărul de înmatriculare să fie vizibil chiar dacă afară este zăpadă sau ninge.
Constituie contravenție conducerea unui vehicul ale cărui plăcuțe cu numărul de înmatriculare sau de înregistrare sunt deteriorate, murdare ori acoperite cu gheață sau zăpadă de natură a împiedica identificarea numărului de înmatriculare sau de înregistrare.
Ce sancțiuni primesc cei care circulă cu plăcuțe de înmatriculare murdare
Plăcuțele de înmatriculare murdare le pot aduce soferilor între 2 sau 3 puncte-amendă, o amendă între 330 și 495 de lei.
”Conducerea unui vehicul ale cărui plăcuțe de înmatriculare sau de înregistrare sunt deteriorate, murdare ori acoperite cu gheață de natura a împiedica identificarea numărului de înmatriculare sau de înregistrare”, constituie contravenție.
Potrivit Codului Rutier, amenzile se stabilesc în cuantumul determinat de valoarea numărului punctelor-amendă aplicate. Un punct-amendă este 165 de lei.
V-ar putea interesa și:
- Prescriere amendă rovinietă: când scapă de amendă un șofer?
- Atentie șoferi! Boli incompatibile cu permisul de conducere
- Care este amenda pentru permis expirat
Amenzile se achită la instituția de impozite și taxe locale, la oficiile poștale din România sau pe site-ul Ghișeul.ro.
Dacă amenzile se plătesc în termen de cel mult 15 zile de la data înmânării sau comunicării procesului-verbal, persoanele vor plăti 50% din cuantumul amenzii.
Unde se plătesc amenzile de circulație
Plata amenzilor din România se face destul de simplu, însă pentru amenzile primite în străinătate trebuie să urmați instrucțiunile din plic.
Contravențiile privind circulația pe drumurile publice pot fi sancționate prin:
- cu avertisment verbal sau scris
- amenda
Amenzile privind circulația pe drumurile publice aplicate conform O.U.G. nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice se fac venit la bugetul local. Toate celelalte amenzi se fac venit la bugetul de stat și se plătesc la administrațiile financiare sau trezorerie.
Unde se plătesc amenzile de circulație din România
- la orice unitate a Trezoreriei Române din teritoriu;
- la casieriile administrațiilor publice locale;
- prin mandat poștal la Poșta Română;
- însă cel mai comod este să faci plata amenzii online: prin Ghișeul.ro pentru bucureșteni (contul pentru amenzi diferă în funcție de sector) sau prin internet banking.
Plata cash a amenzilor de circulație se poate face la orice unitate a Trezoreriei Statului, indiferent de locul în care a fost luată amenda, la Direcțiile de taxe și impozite locale și la ghișeele Poștei Române de pe tot teritoriul țării – mandat poștal.
Conform Codului rutier, șoferii care ajung la 15 puncte de penalizare nu vor mai conduce 30 de zile, permisul fiind reținut. Punctele de penalizare se șterg la 6 luni din momentul în care le-ați primit.