Cât costă rovinieta în 2024 – tarife taxa de drum

Autor: Dan Vache
25,4K afișări
Franța, peajul autostrazi, Vinieta Slovenia, Autostrăzi România Spania, autostrada, circulatia pe benzi, radare fixe, banda de circulatie, rovinieta vigneta bulgaria, verificare rovinietă, autostrada, punct de trecere granita Romania Ungaria, marcaje rutiere, China,

Tarifele pentru rovinietă au fost schimbate în 2024 pentru autoturisme. Taxa de drum trebuie plătită de toți proprietarii de mașini atunci când circulă cu acestea în afara unei localități / oraș.

Șoferii care au plătit rovinietă pe tot anul pot cere returnarea sumei pe zilele rămase din momentul vânzării mașinii. Din acel moment, obligația de a avea rovinietă valabilă îi revine cumpărătorului.

banner Petrom

Ce este rovinieta – taxa de drum

Rovinieta este taxa de drum obligatorie pentru circulația in România pe:

  • Autostrăzi,
  • drumuri expres,
  • drumurile internaționale
  • drumurile naționale principale și secundare.

Puteți cumpăra o rovinietă din benzinării, online pe site-ul Erovinieta.ro) sau prin SMS (la numărul 7500). Potrivit OG 15/2002, prețurile rovinietei diferă în funcție de categoriile autovehiculelor.

Rovinieta trebuie plătită înainte de a circula în afara localității. Dacă ziua de început a perioadei de valabilitate a rovinietei este ziua în curs, valabilitatea începe la ora achitării ei și expiră la sfârșitul ultimei zile a duratei pentru care a fost achitată.

Până când puteți plăti rovinieta

Dacă ați circulat fără rovinietă o puteți plăti până la ora 00:00 în ziua în care ați ieșit din localitate.

Șoferii pot cumpăra rovinietă prin SMS

Șoferii care vor să cumpere rovinietă prin SMS la numărul 7500, indiferent de operatorul de telefonie, Orange, Telekom, Vodafone, RCS, trebuie să știe că aceasta are o valabilitate de 7 zile pentru autoturisme și de 1 zi pentru restul categoriilor de vehicule.

Dacă doresc pe perioade mai mari de timp, atunci trebuie să o plătească online cu cardul bancar (plată procesată prin PayU.ro), prin iTransfer – Ordin de plată cu confirmare imediată sau Ordin de plată (L-V 8:00-16:30). O altă soluție este să achiziționeze rovinieta prin puncte de distribuție.

Plată taxă pod Fetești sms la 7577. Pașii de urmat

Pentru utilizarea infrastructurii rutiere din România, șoferii de autoturisme trebuie să plătească rovinieta.

  • 1 zi: 2,5 euro (12,4 lei)
  • 10 zile: 3,3 euro (16,4 lei)
  • 1 lună: 5,3 euro (26,4 lei)
  • 2 luni: 8,4 euro (41,8 lei)
  • 1 an: 28 de euro (139,3 lei)

Vehicule de transport marfă cu masa totală admisibilă tehnic (MTMA) mai mică sau egală cu 3,5 tone:

  • 1 zi: 8,6 euro (42,8 lei)
  • 10 zile: 11,5 euro (57,2 lei)
  • 30 de zile: 18,2 euro (90,5 lei)
  • 60 de zile: 28,8 euro (143,2 lei)
  • 12 luni: 96 euro (477,6 lei)

Pentru vehiculele de transport marfă cu MTMA mai mare de 3,5 tone și mai mică sau egală cu 7,5 tone tarifele sunt: 4 euro pentru o zi, 16 euro pentru șapte zile, 32 de euro pentru 30 de zile, 92 de euro pentru 90 de zile și 320 de euro pentru 12 luni.

Rovinietă prin SMS – procedura:

  • veți transmite la numărul de telefon 7500, prin mesaj text, numărul de înmatriculare al vehiculului tipul acestuia, conform clasificării prevăzute în anexa nr.1 la Ordonanță și perioada pentru care solicită rovinietă, astfel:

În baza de date a SIEGMCR se vor înregistra și următoarele informații: Seria unică a tranzacției, Numărul de indentificare al vehiculului, Anul, luna, ziua și ora de la care este valabilă rovinieta.

În cazul autoturismelor (A) și vehiculelor de transport marfă cu MTMA mai mică sau egală cu 3,5 tone (B) veți transmite:

a) numărul de înmatriculare al vehiculului și tipul acestuia (A sau B) urmat de numărul 1 pentru rovinietă cu valabilitate de 1 zi. Ex: B00AJVA1; sau

b) numărul de înmatriculare al vehiculului și tipul acestuia (A sau B) urmat de numărul 10 pentru rovinietă cu valabilitate de 10 zile. Ex: B00AJVA10

În cazul celorlalte categorii de vehicule (C – H) se va transmite numărul de înmatriculare al vehiculului și tipul acestuia (C – H) pentru rovinietă cu valabilitate de 1 zi. Ex: B00AJVC

  • veți primi un mesaj text, prin care veți fi informat că rovinieta vă fi emisă pentru datele furnizate în pasul anterior;
  • veți confirma emiterea rovinietei prin transmiterea unui mesaj text cu textul DA;
  • veți primi un mesaj text de confirmare a emiterii rovinietei, care va conține datele privind rovinieta emisă.

IMPORTANT!!!  În situația în care după primirea SMS-ului de confirmare a emiterii rovinietei primiți un alt SMS cu textul “Rovinieta nu a fost emisă. SMS-ul de confirmare emitere rovinietă nu a putut fi transmis. Trimite nr. înmatriculare urmat de cat. rovinietă coresp. tip vehicul”  înseamnă că tranzacția nu a putut fi taxată de către operatorul de telefonie mobilă, iar rovinieta nu este valabilă.

Amendă rovinietă 2024

Șoferii care sunt surprinși de autorități circulând cu mașina pe drumurile naționale fără a avea vinietă pot fi sancționați cu o amendă rovinietă între 250 lei și 4.500 lei, în funcție de vehicul (autoturism sau vehicule de transport marfă):

  • Autoturisme: 250 – 500 de lei;
  • Vehicule de transport marfă sub 3,5 tone: 750 – 1.250;
  • Vehicule de transport marfă 3,5 tone – 7,5 tone și vehicule de transport persoane cu 9 – 23 de locuri pe scaune (inclusiv șoferul): 1.250 – 1.750;
  • Vehicule de transport marfa 7,5 tone – 12,00 tone și vehicule de transport persoane cu mai mult de 23 de locuri pe scaune (inclusiv șoferul): 1.750 – 2.250;
  • Vehicule de transport marfă peste 12,01 tone, cu maximum trei axe inclusiv: 2.750 – 3.000;
  • Vehicule de transport marfă peste 12,01 tone, cu minim patru axe inclusiv: 3.000 – 4.500.

Dacă amenda contravențională se achită în termen de cel mult 48 de ore de la dată comunicării, contravenientul poate achita jumătate din valoarea amenzii. Termenul de prescriere este de 4 luni din momentul în care șoferul a fost identificat că a circulat fără vinietă în caz că nu i-a fost trimisă înștiințarea.

Unde se plătesc amenzile de rovinietă

Amenzile de rovinietă se plătesc la trezoreriile din sectorul sau județul în care este înmatriculată mașina sau prin internet banking, pe ghiseul.ro, după care se trimite dovada către CESTRIN (Centrul de Studii Tehnice Rutiere și Informatică) pe e-mail sau fax. Contul în care trebuie să plătiți îl găsiți pe site-ul ANAF trecut la “Venituri din amenzi și alte sancțiuni aplicate de către alte instituții de specialitate”.

Taxe autostrăzi în Europa: Spania, Franța și alte state

Nu se aplică mai multe amenzi în perioada în care procesul verbal de constatare a contravenției a fost transmis, adică în 2 luni din momentul în care șoferul a fost surprins fără taxa de drum. Procesul verbal nu trebuie să fie însoțit de fotografii doveditoare.

Cum scapi de amenda pentru rovinietă?

Amenzile care nu sunt semnate olograf de către agentul constatator sunt considerate nule și pot fi atacate în instanță. Semnătura electronică nu este considerată legală.

Procesul verbal eliberat de CNADNR trebuie să ajungă la șoferul amendat în cel mult 2 luni de la data în care a fost aplicată amenda.

Verifică rovinieta online pe erovinieta.ro. O verificare rovinietă online puteți face și pe site-ul CNADNR. Pentru a face o căutare, trebuie să introduceți numărul de înmatriculare al vehiculului și seria de șasiu.

În România sunt 108 de puncte fixe de control valabilitate rovinietă pe întreaga rețea de drumuri naționale și autostrăzi.