Românii vor afla prin SMS când le expiră permisul de conducere

Autor: EVmarket Romania
puncte de penalizare, obținerea permisului de conducere, fisa medicala Valabilitate fișă medicală auto sedii permise auto cetateni straini Codul rutier uk permis suspendat permise de conducere permisele de conducere permis pierdut permise de conducere permis expirat Boli incompatibile cu permisul de conducere, conducere fara permis, permisul de conducere,

Direcția Generală Permise de Conducere și Înmatriculări (DGPCI) implementează, începând cu data de 1 iulie 2024, un nou serviciu electronic pentru transmiterea de notificări prin SMS și e-mail către românii cărora le expiră permisul de conducere.

Prin intermediul serviciului vor fi transmise mesaje de informare prin SMS și e-mail:

  • cu 30 de zile înainte de data expirării perioadei de valabilitate a permisului de conducere;
  • la o zi după ce permisul de conducere e expirat, iar cetățeanul nu a preschimbat documentul.

Ce conține mesajul transmis celor cărora le expiră permisul de conducere

  • data expirării,
  • seria permisului
  • un link care facilitează accesul către platforma de programări online disponibilă pe site-ul dgpci.mai.gov.ro, oferind posibilitatea efectuării programării într-un timp favorabil, în limita disponibilității.

Transmiterea notificărilor prin intermediul serviciilor de mesagerie la numărul de telefon mobil (valabil doar în rețelele naționale, aparținând titularului/reprezentantului legal/persoanei împuternicite) și la adresa de e-mail comunicată la momentul depunerii cererii de eliberare a unui nou permis de conducere, se va realiza automat pentru toți deținătorii de permis.

Scopul inițiativei este de a acorda un sprijin real cetățenilor în vederea informării privind necesitatea reînnoirii permisului de conducere și, în același timp, evitarea unor situații neplăcute referitoare la conducerea cu un permis expirat.

Totodată, prin acest serviciu, se asigură creșterea gradului de confort al cetățenilor și evitarea perioadelor aglomerate prin redistribuirea graduală a volumului de cereri înregistrate la nivelul structurilor teritoriale.

Prin urmare, utilizarea acestui serviciu gratuit de notificare prin SMS și e-mail, prin intermediul platformei hub.mai.gov.ro, reprezintă un pas important în ceea ce privește digitalizarea serviciilor oferite, dar și în sprijinirea cetățenilor, făcând parte din eforturile noastre continue de a simplifica interacțiunea dintre D.G.P.C.Î și cetățeni.

Care este amenda pentru permis expirat

Articolul 101 din Codul Rutier menționează că circulația pe drumurile publice având carnetul auto / permis expirat constituie contravenție. Aceasta se sancționează cu amendă prevăzută în clasa a III-a de sancțiuni.

Întrucât o dată la 10 ani trebuie să reînnoiți permisul auto nu are rost să circulați cu un permis expirat. Amenda este destul de mare.

Permis expirat amendă

Dacă sunteți oprit de Poliție și aveți permisul expirat este posibil să primiți o amendă între 990 și 1.320 lei.