Prescriere amendă rovinietă: când scapă de amendă un șofer?

Autor: Dan Vache
A+A-
Reset
camera rovinieta noi puncte fixe rovinieta sms rovinieta 2021 camere rovinieta amenda rovinieta Amenzi rovinietă 2021 radare fixe camere, Se poate plăti rovinieta 24 ore, rovinieta tollro

Prescriere amendă rovinietă: un șofer scapă de amendă dacă autoritățile nu îl sancționează în termen de cel mult 4 luni de la data săvârșirii faptei. După acest termen, fapta se prescrie. Până în 2018, prescrierea intervenea după 6 luni.

„Aplicarea sancțiunii amenzii contravenționale se prescrie în termen de 4 luni de la data săvârșirii faptei”, prevede Legea nr. 60/2018. Este vorba de data încheierii procesului-verbal de contravenție.

După ce șoferul fost depistat că a circulat pe drumurile publice fără rovinietă valabilă, autoritățile au la dispoziție două luni pentru a-l informa despre aplicarea amenzii. Între timp, șoferul nu mai poate fi sancționat pentru circularea fără rovinietă valabilă.

„În intervalul de la data săvârșirii contravenției până la data comunicării procesului-verbal de constatare a contravenției nu se pot încheia alte procese-verbale de constatare a contravenției pentru lipsa rovinietei valabile pentru același vehicul”, potrivit legii.

Dacă procesul-verbal nu este încheiat în maximum 4 luni de la data la care șoferul a fost surprins conducând o mașină fără rovinietă, iar acesta nu a fost înștiințat, amenda nu mai poate fi aplicată (contravenția se prescrie).

Camere rovinietă 2024. Verifică unde iei amendă fără rovinietă

Procesul verbal de constatare a contravenției trebuie întocmit și comunicat în decurs de 2 luni de la constatarea săvârșirii infracțiunii. În intervalul de la data săvârşirii contravenţiei, până la data comunicării procesului verbal, nu se mai poate aplica altă sancţiune.

Până când puteți plăti rovinieta

Dacă ați circulat fără rovinietă o puteți plăti până la ora 00:00 în ziua în care ați ieșit din localitate.

Valoare amendă rovinietă

Șoferii care sunt surprinși de autorități circulând cu mașina pe drumurile naționale fără a avea rovinietă plătită pot fi sancționați cu amenzi între 250 lei (amenda rovinieta autoturism) și 4.500 lei (vehicul cu 4 axe), în funcție de tonajul vehiculului.

Amendă rovinietă plătită în 48 ore

Dacă amenda contravențională se achită în termen de cel mult 48 de ore de la data comunicării, contravenientul poate achita jumătate din valoarea amenzii.

V-ar putea interesa și:

Contestare amendă rovinietă

Aveți posibilitatea să contestați procesul-verbal în termen de 15 zile de la comunicarea procesului-verbal, prin intermediul unei contestații care se depune la instanța de judecată competentă. Procesul poate dura până la 2 ani.

Care sunt principalele două motive de anulare a amenzilor: primul motiv este cel referitor la absența semnăturilor olografe pe procesele verbale de contravenție (PVC), iar altul privește schimbarea proprietarului mașinii. Șoferii pot contesta amenda invocând vânzarea mașinii lor doar pe baza unor acte oficiale, datate anterior momentului la care au fost surprinși fără vinietă.

Unde se plătește amenda rovinietă 2024

Amenzile de rovinietă se plătesc la trezoreriile din sectorul sau județul în care este înmatriculată mașina sau prin internet banking, pe ghiseul.ro, după care se trimite dovada către CESTRIN (Centrul de Studii Tehnice Rutiere și Informatică) pe e-mail sau fax.

Contul în care trebuie să plătiți îl găsiți pe site-ul ANAF trecut la “Venituri din amenzi și alte sancțiuni aplicate de către alte instituții de specialitate”.

Cat este amenda pentru rovinietă

CategorieAmenda
Vehicule de transport marfa cu MTMA ≥ 12,01 cu minim 4 axe inclusivMin.3.000 max. 4.500 lei
Vehicule de transport marfa cu MTMA ≥12,01, cu maximum 3 axe inclusivMin.2.750 max. 3.000 lei
Vehicule de transport marfa cu 7,5 t ≤ MTMA <12,00 t si vehicule de transport persoane cu mai mult de 23 de locuri pe scaune (inclusiv conducatorul auto);Min.1.750 max. 2.250 lei
Vehicule de transport marfa cu 3,5 t < MTMA ≤ cu 7,5 t si vehicule de transport persoane cu mai mult de 9 locuri pe scaune (inclusiv conducătorul auto) si maximum 23 de locuri pe scaune (inclusiv conducătorul auto)Min.1.250 max. 1.750 lei
Vehicule de transport marfa cu 0t mai mic decat MTMA ≤ 3,5 tMin. 750 lei max. 1.250 lei
AutoturismeMin. 250 max. 500 lei

Sursa: e-rovinieta.ro

Perioada de valabilitate a rovinietei începe de la ora 0,00 a zilei solicitate de utilizator și expiră la ora 24,00 a ultimei zile a duratei pentru care a fost achitat tariful de utilizare.

Rovineta Romania: Pentru utilizarea infrastructurii rutiere din România, șoferii de autoturisme trebuie să plătească rovinieta.

  • 1 zi: 2,5 euro (12,4 lei)
  • 10 zile: 3,3 euro (16,4 lei)
  • 1 lună: 5,3 euro (26,4 lei)
  • 2 luni: 8,4 euro (41,8 lei)
  • 1 an: 28 de euro (139,3 lei)

V-ar putea interesa și:

CNAIR verificare rovinieta: CNAIR a pus la dispoziţie, pe portalurile Cnadnr.ro (secţiunea Verificare Rovinietă) şi Erovinieta.ro un instrument prin care se poate verifica valabilitatea rovinietei, prin introducerea datelor vehiculului.

Urmărește-ne pe Google NewsFacebookTwitter șLinkedIn

# plata amenda rovinieta # unde se platesc amenzile de rovinieta # amenda rovinieta 2024 # cate amenzi de rovinieta poti lua 2024 # cat e amenda pentru rovinieta # plata amenda rovinieta online 2024 # amenda rovinieta pret # amenzi lipsa rovinieta # prescrierea amenzilor # unde se plateste amenda pentru rovinieta # legislatie rovinieta

Știri similare