Pentru o mașină hibridă (mild hybrid impozit, full hybrid, plug-in hybrid) românii plătesc un impozit de 50% din valoarea tarifului pentru capacitatea cilindrică respectivă, în majoritatea orașelor. În București, se plătește doar 5% din tarifele pentru mașini termice.
Impozitul auto se plătește de către orice persoană care are în proprietate un mijloc de transport înregistrat în România. Mașinile electrice sunt scutite de la impozit auto 2025.
Plug-in hybrid impozit
Mașinile hibride (mild hybrid, full hybrid, plug-in hybrid) vor avea o reducere stabilită de fiecare consiliu local.
Impozitul auto pentru 2024 se poate plăti în două rate egale, până la datele de 31 martie 2025 și respectiv 30 septembrie 2025 inclusiv. Dacă valoarea acestuia este sub 50 de lei se va plăti integral până la 31 martie 2025.
Pentru plată impozit auto 2025 cu întârziere se aplică majorări de 1% pentru fiecare lună sau fracțiune de lună nou începută după data scadentă.
București: Calcul impozit auto 2025 mașini hibride (mild hybrid, full hybrid, plug-in hybrid)
sub 1.000 cmc – 2,5 lei
între 1.001 cmc și 1.200 cmc – 3 lei
între 1.201 cmc și 1.400 cmc – 3,5 lei
între 1.401 cmc și 1.600 cmc – 4 lei
între 1.601 cmc și 1800 cmc – 12,6 lei
între 1.801 cmc și 2.000 cmc – 14 lei
între 2.001 cmc și 2.200 cmc – 59 lei
între 2.201 cmc și 2.400 cmc – 64 lei
între 2.401 cmc și 2.600 cmc – 70 lei
între 2.601 cmc și 2.800 cmc – 150 lei
între 2.801 cmc și 3.000 cmc – 161 lei
Fiecare localitate își stabilește independent, prin Hotărâre a Consiliului Local suma corespunzătoare pentru fiecare 200 cm3, pentru fiecare categorie de mijloace de transport.
V-ar putea interesa și:
- Mașini plug in hybrid: 10 motive să iți cumperi una
- 10 mașini electrice cu o autonomie reală de peste 400 de km
Cine trebuie să plătească impozit auto 2025:
(1) Orice persoană care are în proprietate un mijloc de transport care trebuie înmatriculat/înregistrat în România datorează un impozit anual pentru mijlocul de transport, cu excepția cazurilor în care în prezentul capitol se prevede altfel.
(2) Impozitul pe mijloacele de transport se datorează pe perioada cât mijlocul de transport este înmatriculat sau înregistrat în România.
(3) Impozitul pe mijloacele de transport se plătește la bugetul local al unității administrativ- teritoriale unde persoana își are domiciliul, sediul sau punctul de lucru, după caz.
(4) În cazul unui mijloc de transport care face obiectul unui contract de leasing financiar, pe întreaga durată a acestuia, impozitul pe mijlocul de transport se datorează de locatar.
Mașini scutite de la plata impozitului auto în România
ART. 469 alin (1) Nu se datorează impozitul pe mijloacele de transport pentru:
- Mijloacele de transport ale persoanelor juridice, care sunt utilizate pentru servicii de transport public de pasageri în regim urban sau suburban, inclusiv transportul de pasageri în afara unei localități, dacă tariful de transport este stabilit în condiții de transport public
- Vehiculele istorice definite conform prevederilor legale în vigoare
- Mijloacele de transport folosite pentru transportul stupilor în pastoral.
- Mijloacele de transport folosite pentru intervenţii care funcţionează în situaţii de urgenţă.
- Mijloacele de transport ale instituţiilor sau unităţilor care funcţionează sub comanda Ministerului Educaţiei şi Cercetării Științifice sau a Ministerului Tineretului şi Sportului.
- Autovehiculele acţionate electric.
- Autovehiculele scond-hand înregistrate ca stoc de marfă şi care nu sunt utilizate în folosul propriu al operatorului economic, comerciant auto sau societate de leasing.
- Mijloacele de transport deţinute de către organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţile naţionale.
- Autovehiculele fundațiilor înființate prin testament constituite conform legii, cu scopul de a deține, dezvolta şi ajuta instituții de cultură națională, precum şi de a susține acțiuni cu caracter umanitar, social şi cultural.
- Mijloacele de transport ale organizaţiilor care au ca unică activitate acordarea gratuită de servicii sociale în unităţi specializate care asigură găzduire, îngrijire socială şi medicală, asistenţă, ocrotire, activităţi de recuperare, reabilitare şi reinserţie socială pentru copil, familie, persoane cu handicap aflate în dificultate, în condițiile legii din România.
ART. 469 alin (5) Scutirile prevăzute la alin. (1) lit. a) – c) se acordă integral pentru un singur mijloc de transport, la alegerea contribuabilului, aflat în proprietatea persoanelor menționate la aceste litere, deținute în comun cu soțul sau soția. În situația în care o cotă-parte din dreptul de proprietate asupra mijlocului de transport aparține unor terți, scutirea nu se acordă pentru cota-parte deținută de acești terți.