Potrivit Codului rutier, șoferii pot să ajungă la închisoare dacă conduc pe drumurile publice mașini care au plăcuțe cu număr fals de înmatriculare. Pedeapsa poate fi chiar mai mare decât dacă conduc un autoturism neînmatriculat.
Pedeapsa pentru mașini cu plăcuțe cu număr fals
Pedeapsa pentru cei care sunt prinși la volanul unei mașini cu plăcuțe cu număr fals este între 1 și 5 ani de închisoare sau amendă. Polițiștii vor imobiliza mașinile cu numere false de înmatriculare.
„Punerea în circulație sau conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul sau a unui tramvai cu număr fals de înmatriculare sau înregistrare se pedepsește cu închisoare de la 1 la 5 ani sau cu amendă”.
De asemenea, cu închisoare între 3 luni și doi 2 sau cu amendă este pedepsită tractarea unei remorci cu număr fals de înmatriculare.
Ce sancțiuni primesc cei care circulă cu mașina fără plăcuțe de înmatriculare
Totodată, „conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul sau tractarea unei remorci ale cărei plăcuțe cu numărul de înmatriculare sau de înregistrare au fost retrase sau a unui vehicul înmatriculat în alt stat, care nu are drept de circulație în România, se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amendă”.
V-ar putea interesa și:
- Prescriere amendă rovinietă: când scapă de amendă un șofer?
- Permisul auto, suspendat pentru cei care nu plătesc amenzile la timp
- Atentie șoferi! Boli incompatibile cu permisul de conducere
Unde se plătesc amenzile de circulație
Amenzile se achită la instituția de impozite și taxe locale, la oficiile poștale din România sau pe site-ul Ghișeul.ro.
Dacă amenzile se plătesc în termen de cel mult 15 zile de la data înmânării sau comunicării procesului-verbal, persoanele vor plăti 50% din cuantumul amenzii.
Plata amenzilor din România se face destul de simplu, însă pentru amenzile primite în străinătate trebuie să urmați instrucțiunile din plic.
Contravențiile privind circulația pe drumurile publice pot fi sancționate prin:
- cu avertisment verbal sau scris
- amenda
Amenzile privind circulația pe drumurile publice aplicate conform O.U.G. nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice se fac venit la bugetul local. Toate celelalte amenzi se fac venit la bugetul de stat și se plătesc la administrațiile financiare sau trezorerie.