Conform OUG nr. 195/2002 (Codul Rutier), pentru a conduce pe drumurile publice un ATV (All Terrain Vehicle) sau mopede dotate cu motoare de capacitate mică a căror viteză nu depășește 45 km/h, iar capacitatea cilindrică nu este mai mare de 50 cmc, conducătorii trebuie să aibă 16 ani și să posede permis de conducere categoriile AM, A1 sau B1.
Pentru a conduce pe drumurile publice un ATV cu motoare a căror viteză depășește 45 km/h, iar capacitatea cilindrică este mai mare de 50 cmc, conducătorii trebuie să posede permis de conducere categoria A sau B.
Când conduceți un ATV aveți obligația să purtați cască de protecție și vestă reflectorizantă.
Pentru a conduce un ATV vă trebuie permis, RCA și ITP
ATV-urile și mopedele sunt supuse înmatriculării sau înregistrării pentru a putea circula pe drumurile publice. Acestea trebuie să aibă asigurare obligatorie de răspundere civilă și inspecție tehnică periodică valabile.
Toate căile rutiere sunt considerate drumuri publice cu excepția celor închise circulației publice și care sunt semnalizate la intrare cu inscripții vizibile în acest sens.
Pe timpul circulației pe drumurile publice, conducătorii de mopede sunt obligați să aibă asupra lor permisul de conducere și certificatul de înregistrare al vehiculului.
Utilizați echipament de protecție omologat (cască, costum, cizme și mănuși) pentru că numai acesta poate asigura o protecție eficientă în caz de accident.
Fiți vizibili – folosirea permanentă a luminii de întâlnire a farului și semnalizarea oricărei schimbări a direcției de mers este obligatorie, iar pe timp de noapte sau vizibilitate redusă, folosiți echipament reflectorizant.
Ce mașini poți conduce cu permis 16 ani
Folosiți drumul în mod judicios – rulați spre axul drumului, la circa 1/3 din lățimea benzii de circulație față de acesta și păstrați o distanță corespunzătoare în mers, pentru a observa cât mai bine traficul și a putea evita eventuale obstacole.
Respectați regulile privind efectuarea depășirii – manifestați prudență și efectuați această manevră numai prin partea stângă, fără a incomoda pe ceilalți parteneri în trafic.
Ce autovehicule pot conduce cu permis categoria B
Evitați să rulați în ”unghiul mort” al autovehiculelor – există riscul să fiți acroșați de conducători auto pentru ca nu v-au observat.
Nu creați surprize în trafic – manevrele bruște sau accelerarea puternică a motorului produc disconfort.
Adaptați tot timpul viteza la condițiile meteo, de drum și de trafic.
Minorii sub 16 ani nu au voie să conducă un ATV
Minorilor le este interzis să conducă un astfel de autovehicul pe drumurile publice, cu excepția celor care au împlinit vârsta de 16 ani și posedă permis categoriile A1, B1, AM, după caz.
Producătorii ATV: Yamaha, Honda, Kawasaki, Polaris, Can-Am, CF Moto, Kymco sau Linhai.
Cum se conduce corect un ATV
- porniți motorul și așteptați să se încălzească puțin
- cuplați frâna de spate și transmisia;
- eliberați frâna de mână și frâna de spate, concomitent cu acționarea accelerației;
- acționați încet ambreiajul pentru a evita smucituri
- eliberați accelerația atunci când schimbați treptele de viteză
- Frânele față și spate ar trebui apăsate la fel de mult
- nu frânați tare în curbe sau pe noroi pentru a evita răsucirea sau răsturnarea ATV-ului
- când luați un viraj, încercați să vă aplecați pe laterala cealaltă pentru a nu se desprinde de sol roțile
Dacă conduceți pe drumuri publice un ATV neînmatriculat riscați dosar penal. ATV-urile care pot fi conduse pe drumuri publice trebuie să aibă certificat de conformitate și CIV (carte de identitate a vehiculului).
Pe carte se vede categoria de folosință:
- tractor (T),
- moped L6e (numere galbene),
- L7e (permis B, B1, numere negre).
Dacă este încadrat ca tractor are nevoie de numere galbene precum tractoarele și vă trebuie permis B, BE, CE, C, Tr. Dacă nu aveți una dintre categorii, fapta este infracțiune.
Există și ATV-uri neînmatriculabile, iar acestea nu au voie pe drumurile publice și nu vor putea fi înmatriculate niciodată. Acestea nu dețin o carte, nu au oglinzi, semnalizatoare.