Norma de poluare este scrisă în cartea de identitate a vehiculului (CIV) eliberată de RAR la înmatricularea în România. RAR a folosit mai multe tipuri de CIV, prin urmare norma de poluare este scrisă în locuri diferite.
Pe cartea de identitate a vehiculului (CIV) de tip nou, norma de poluare poate fi identificată în două locuri:
– la punctul 6 – Număr național de registru – în șirul de caractere, ultimele două reprezintă norma Euro;
– la punctul 17 – Cod național de emisii – aici se regăsesc doar caracterele care indică norma Euro.
Pe cartea de identitate a vehiculului de tip vechi, normele euro pot fi identificate la punctul 5 – Numărul de omologare – ultimele două caractere din șir reprezintă norma Euro (emisii co2).
Caractere consemnate în CIV pentru norma de poluare:
Euro 6 – E6, R6, T6;
Euro 5 – E5, R5, RE, T5, H5;
Euro 4 – E4, R4, K4, T4, H4;
Euro 3 – E3, R3, K2, T3, H3;
Euro 2 – E2, R2, K1, T2, H2, X1, X2, X3, X4, X5, X6, Y1, Y2, Y3, D3;
Euro 1 – E1, R1, T1, H1;
Non-euro – orice alte combinații de două caractere alfanumerice reprezintă norma non euro.
De-a lungul timpului, Registrul Auto Român a eliberat mai multe tipuri de cărți de identitate ale vehiculului.
Cum afli norma de poluare a mașinii online
O altă metodă de a afla norma de poluare a mașinii o reprezintă consultarea online a bazei de date RAR, prin intermediul aplicației Istoric vehicul.
Această metodă presupune introducerea mai multor informații, printre care și numărul de identificare al mașinii (seria de caroserie). De asemenea, confirmarea solicitării se face prin introducerea ulterioară a unui cod unic primit pe email.
Cum afli norma de poluare pentru o mașină din străinătate
Pt. a afla gradul de poluare trebuie să mergeţi la o reprezentanţă R.A.R. şi să completaţi o cerere de consultanţă cu datele de pe autovehicul şi veţi primi un răspuns oficial.
V-ar putea interesa și:
- SRL, PFA, SRL-D, SNC, SA. Ce firmă ar trebui să îți înființezi
- Interacţiunea firmelor şi a PFA cu ANAF, exclusiv on-line
- Un nou serviciu electronic: Programarea online pe site-ul ANAF
Pentru a completa cererea de consultanţă nu este nevoie să veniţi dvs. personal. Puteţi trimite datele oricărei persoane indiferent de localitatea de domiciliu care să vină în locul dvs dar cu datele cerute de modelul cererii. Persoana o va completa la ghişeu şi va primi răspuns în scurt timp. Ar fi bine dacă aţi putea trimite şi o copie a „certificatului de conformitate” a vehiculului eliberat de producător sau chiar şi o copie a actului de înmatriculare.
Activitatea de stabilire a normei de poluare pe care o respectă autovehiculele este una complexă şi care presupune un anumit nivel de specializare precum şi accesul la diverse date tehnice şi de identificare ale autovehiculelor în cauză.
Încadrarea autovehiculelor în gradul de poluare chimică se realizează având la bază o serie de informaţii complexe de natură tehnică ce provin, în special, din dosarele de omologare ale acestora şi care sunt disponibile în anumite baze de date europene la care R.A.R. are acces, la fel ca toate celelalte autorităţi de omologare europene, sub un regim controlat şi printr-un număr limitat de utilizatori.
Norma de poluare D3/D4 din Germania este echivalentă cu Euro 3 în România?
„D”-urile sunt norme fiscale germane ce nu au legătură cu omologările europene realizate de către autorităţile competente în baza actelor de reglementare ale UE. Nu există o corespondenţă directă şi imediată între aceste codificări naţionale germane cu privire la poluare şi “paşii” generic denumiţi “Euro” care atestă respectarea anumitor acte de reglementare europene (directive/regulamente).
V-ar putea interesa și:
- Un nou serviciu electronic: Programarea online pe site-ul ANAF
- Mașini ANAF de vânzare la licitație cu prețuri chilipir
- Cum se obține cazierul fiscal online de la ANAF prin SPV
Având în vedere numărul extrem de mare de mărci de autovehicule diferenţiate la rândul lor pe tipuri, variante şi versiuni constructive multiple, a perioadei mari de timp care s-a scurs de la introducerea nivelului de poluare denumit Euro 1 (1992) precum şi a numărului mare de acte de reglementare europene care introduc modificări ale gradelor de poluare generic denumite Euro, este practic imposibil să existe „tabele” complete, cum adesea se solicită, care să poată furniza informaţii utilizatorilor obişnuiţi cu privire la corespondenţa dintre anumite variante şi versiuni de autovehicule (identificabile mai mult sau mai puţin facil) şi gradul de poluare pe care îl respectă.