Pentru a face o diagnoză la Dacia Logan, Spring, Sandero, Duster, Jogger, Lodgy, aveți nevoie de o interfață ELM327 OBD2 (OBD II). Toate mașinile din ultimii 20 de ani au port OBD la care vă puteți conecta un tester auto, dar trebuie să îl localizați în vehicul. Este amplasat diferit de la un model la altul, chiar dacă este tot Dacia.
Uneori, cel mai dificil lucru este să găsești acest port, mai ales când mufa este acoperită de un capac negu din plastic și nu este la vedere. De la implementarea standardului OBD, fiecare vehicul are un conector standard cu 16 pini pentru a face o diagnoză.
Unde este mufa de diagnoză OBD2 la Dacia Spring
Modelul electric Dacia Spring are mufa de diagnoză OBD (On Board Diagnostics) amplasată în torpedou.
Unde este mufa de diagnoză OBD2 la Dacia Logan, Sandero
Întotdeauna, portul de diagnoză OBD2 este amplasat în interiorul habitaclului vehiculului. În funcție de marcă și model, poate fi sau nu ușor de localizat. La Dacia Logan / Sandero I și II, modele fabricate între 2004 și 2021, se află în torpedou. Mufa OBD are culoarea galbenă.
La Dacia Logan III / Sandero III, fabricat începând din 2020-2021, mufa OBD2 se află în partea stângă a volanului, sub bord, deasupra ambreiajului.
Unde este mufa de diagnoză OBD2 la Dacia Duster, Jogger, Lodgy
Modelele Dacia Duster fabricate între 2010 și 2017 au mufa OBD în torpedou, în timp ce modelul mai nou după 2017 are portul de diagnoză după capacul de la siguranțe din partea stângă a volanului.
Modelele Dokker, Jogger și Lodgy au mufa de diagnoză în partea stângă a volanului.
Diferența dintre OBD1 și OBD2 este că OBD1 transmite datele prin cablu, în timp ce OBD2 transmite datele prin bluetooth sau prin wi-fi.
Pentru a vă diagnostica singuri mașinile, trebuie să vă cumpărați o interfață diagnoză Bluetooth ELM 327 OBDII V2, care costă în jur de 20-30 de euro. După ce aveți testerul auto puteți descărca unul dintre cele mai bune software-uri gratuite de diagnosticare auto: EOBD-Facile sau Torque.
Software-ul de diagnoză îl instalați pe un smartphone, tabletă, laptop cu Android sau IOS sau Windows. Verificați înainte să cumpărați acel tester auto / interfața OBD II diagnoză dacă puteți instala software-ul EOBD-Facile sau Torque pe dispozitivele pe care le aveți.
Ce informații și coduri de eroare sunt stocate de ECU și le vedeți cu un tester auto
- Citește și șterge codurile de eroare (DTC – Data Trouble Code) sau stinge martorul Check Engine dacă problemele au fost rezolvate, altfel după ce mergeți 1 km reapar erorile;
- Vă arată consumul, depinde de mașină;
- Vă arată temperatura motorului;
- Vă arată viteza reală a mașinii pe care o puteți compara cu cea de pe ceasurile de bord;
- Vă arată dacă aveți bujii arse, erori de ABS, sanda lambda arsă;
- Vă oferă coduri de eroare și instalând încă o aplicație veți afla despre ce este vorba: P0380 – înseamnă că bujiile sunt arse;
- Dacă vă apar mai multe coduri de erori, trebuie să le rezolvați în ordinea în care vă apar, de sus în jos. De regulă primul cod de eroare este problema și de acolo au apărut și alte erori. Rezolvați-le de sus în jos. De exemplu, bujiile arse la mașini cu DPF vă oferă și erori legate de regenerarea filtrului de particule și vă limitează puterea mașinii la 3.000 de ture.
V-ar putea interesa și:
- Martor EPC aprins – TOP 10 posibile defecțiuni
- Reprezintă infracțiune kilometri dați înapoi?
- Ce semnificație are martorul led Check Engine
Pentru dispozitive cu Android puteți descărca Torque de aici și EOBD-Facile de aici.
Pentru dispozitive cu IOS puteți descărca Torque de aici și EOBD-Facile de aici.
Ce semnificație au codurile de erori OBD aflați aici.
Erorile unei mașini sunt memorate de către ECU, numit și calculatorul mașinii. Opțiunea „fault codes” din EOBD-Facile sau Torque citește erorile.