Cei care doresc să își monteze panouri fotovoltaice pe acoperișul clădirilor, încă din 2019 nu mai au nevoie de o autorizație de construire. În Legea nr. 50/1991 privind autorizarea lucrărilor de construcții, publicată în Monitorul Oficial nr. 509 a fost adăugat un amendament care prevede o serie de modificări referitoare la autorizația de construire.
Așadar, persoanele care doresc să își monteze panouri fotovoltaice pentru producerea energiei electrice și/sau panouri solare pentru încălzirea apei nu mai sunt nevoite să procure o autorizație de construire.
Înainte de montare, autoritățile administrației publice locale (primăriile) trebuie totuși înștiințate de modificarea care urmează să se întâmple.
Pentru sistemele cu o capacitate instalată mai mare de 400 kW, este necesară obținerea autorizației de construire.
Condiții:
- Capacitatea instalată: Puterea totală a sistemului fotovoltaic nu trebuie să depășească 400 kW.
- Tipul de instalare: Panourile pot fi montate pe clădiri, anexe gospodărești sau pe sol.
- Impactul estetic: Panourile nu trebuie să modifice semnificativ aspectul arhitectural al clădirii sau zonei.
- Zone protejate: Montarea panourilor in zone protejate (monumente istorice, zone construite protejate) poate necesita aprobări suplimentare.
Ce puteți face și fără autorizație de construire
Cetățenii își pot monta panouri fotovoltaice și solare fără a avea nevoie de autorizație de construire:
- în cazul unor lucrări de reparație și zugrăveli interioare și exterioare (cu condiția să nu modifice structura de rezistență și/sau aspectul arhitectural al clădirii),
- în cazul unor lucrări de reabilitare energetică,
- în cazul unor finisaje etc.
Acest amendament la legea construcțiilor este util pentru și „deblocarea programelor de investiții pentru dezvoltarea domeniului de producere a energiei electrice pentru autoconsum de către utilizatori – Prosumatori”.
Programul de finanțare Casa Verde demarat de Administrația Fondului pentru Mediu care are loc în fiecare an începând din 2010, este mai ușor de realizat, datorită faptului că autorizația de construire nu mai este necesară pentru astfel de proiecte. În acest mod, cetățenii sunt motivați mai mult să acceseze finanțarea de la stat pentru a-și înlocui sistemul de încălzire cu unul bazat pe energie regenerabilă.
Samsung dezvăluie o baterie care oferă o autonomie de 1.000 de KM
În prezent sunt două programe valide care vizează instalarea de panouri fotovoltaice. Concret, este vorba de programul pentru gospodăriile izolate și programul pentru instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică, în vederea acoperirii necesarului de consum.