Luminile de întâlnire, obligatorii ziua pe toate drumurile publice

Autor: EVmarket Romania
A+A-
Reset
luminile de intalnire faza scurta codul rutier

Codul rutier a fost actualizat anul trecut cu o nouă regulă pentru șoferii din România: luminile de întâlnire (faza scurtă / luminile pentru circulația diurnă) sunt obligatorii ziua pe toate drumurile publice.

Luminile de întâlnire, aprinse ziua pe toate drumurile publice din România

Camera Deputaților a adoptat proiectul de lege, inițiat de deputatul Nicolae Miroslav Petreţchi, pentru completarea Ordonanței de urgenta a Guvernului nr.195/2002 privind circulația pe drumurile publice.

Proiectul legislativ a fost adoptat cu 245 de voturi „pentru” din 246, fiind înregistrată o singură abținere.

Astfel, a fost modificat alineatul (2) din articolul 44 din OUG nr.195/2002, în sensul stabilirii obligației conducătorilor autovehiculelor şi tractoarelor agricole sau forestiere de a folosi şi în timpul zilei luminile de întâlnire sau luminile pentru circulația diurnă pe toate categoriile de drumuri publice, nu doar pe autostrăzi, pe drumurile expres şi pe cele naționale europene, ca în prezent.

Cine are prioritate în sensul giratoriu – Codul rutier

Creșterea continuă a numărului autovehiculelor, care se deplasează pe drumurile din România şi care, conform estimărilor, se va dubla în următorii ani, fără o completare a legislației în vigoare, ar putea determina o creștere substanțială a numărului de accidente cu victime.

V-ar putea interesa și:

Faza scurtă a devenit obligatorie pe timpul zilei pe toate categoriile de drumuri

Această propunere legislativă extinde obligativitatea folosirii luminilor de întâlnire, indiferent de tipul drumului, contribuind la reducerea semnificativă a numărului de accidente.

De asemenea, această inițiativă legislativa se înscrie în procesul continuu de implementare a legislației europene, venind în sprijinul participanților la trafic, făcându-i să observe în timp util autovehiculele care se deplasează pe drumurile publice, ceea ce va contribui atât la reducerea numărului de accidente rutiere, cât la creșterea siguranței traficului rutier din țara noastră.

V-ar putea interesa și:

Camera Deputaților fiind în acest caz for decizional, legea merge la promulgare.

Luminile de drum, denumite „faza lungă”, trebuie folosite noaptea, dar doar când nu avem mașini care vin din față, pentru a nu îi orbi pe ceilalți șoferi.

Luminile de ceață se folosesc doar în condiții meteorologice care impun acest aspect. Folosirea acestora când nu este ceata va aduc 4-5 puncte de amendă şi 3 puncte de penalizare.

Urmărește-ne pe Google NewsFacebookTwitter șLinkedIn

Știri similare