Șoferii care dețin permis auto Categoria B pot conduce autovehicule cu masa totală maximă autorizată de până la 3.500 kg, iar în ceea ce privește numărul de pasageri, Codul rutier stabilește un număr maxim de persoane, nu capacitatea mașinii. Evident că un șofer trebuie să țină cont mai întâi de câte locuri are mașina în talon. Amenzile sunt foarte mari pentru transportul de persoane, așa că trebuie să vă conformați.
Câți pasageri poți să transporți cu permis Categoria B
Cu permis Categoria B, un șofer poate conduce un monovolum, dubă, care are configurația 8+1, adică 8 pasageri + 1 șofer. Potrivit legii, într-un autoturism de categoria B pot călători maximum 9 persoane.
Dacă luați persoane la ocazie contra cost și nu aveți autorizație de transport încălcați din nou legea și riscați amenzi mari.
Dacă transportați rude, prieteni, gratuit, nu încălcați legea transportului de persoane, legea taximetriei. Dar trebuie să nu fie mai mult de 8 persoane în mașină.
Ordonanța 195/2002, Art. 53, lit. b), pct. 1, privind circulația pe drumurile publice, menționează că permisul de conducere Categoria B permite conducerea unui „autovehicul a cărui masă totală maximă autorizată nu depășește 3.500 kg și al cărui număr de locuri pe scaune, în afara conducătorului, nu este mai mare de 8 persoane.”
Ce sancțiuni sunt pentru transportul de persoane. Cât este amenda
Cei care transportă mai mult de 8 pasageri și dețin permis Categoria B riscă o amendă din clasa a III a de sancțiuni. Adică între 6 și 8 puncte de amendă, 870 lei – 1160 de lei.
Aceeași amendă o primesc și cei care transportă mai mulți pasageri decât locurile pe care le are autovehiculul în talon.
„Constituie contravenție și se sancționează cu amendă prevăzută în clasa a III-a de sancțiuni nerespectarea regulilor privind transportul persoanelor”, prevede Art 101, pct. 1 (13), din Ordonanța 195/2002.
Ce amendă primești dacă transporți persoane la ocazie / autostop
Șoferii din România nu au voie să ia persoane străine în mașină la ocazie (autostop) contra cost întrucât greșeala se încadrează la transport ilegal de persoane, iar amenda este foarte mare. Însă, dacă serviciul este gratuit este perfect legal.
Legea împotriva autostopului 129/2015 a intrat în vigoare în 2015 pentru a modifica și completa Legea nr. 38/2003 privind transportul în regim de taxi și în regim de închiriere.
V-ar putea interesa și:
- Numere TAXI București și provincie – tarife practicate
- Orașul care va interzice mașinile taxi cu motoare cu ardere
- Descoperă soluția completă pentru managementul flotelor de maşini electrice
Autostopul (transport la ocazie) este reglementat prin Legea Taximetriei
Aceasta stipulează că este interzis transportul public, contra cost, de persoane cu un autoturism, fără a deține autorizație taxi.
Cu toate acestea, există o scăpare în lege: poți transporta persoane gratuit.