Legea Anastasia: ce pedepse aduce șoferilor băuți, drogați sau fără permis

Autor: EVmarket Romania
27,5K afișări
alcoolul din sânge etilotest, Legea Anastasia

Legea Anastasia prevede ca șoferii care provoacă accidente mortale după ce s-au urcat la volan sub influența alcoolului, a drogurilor sau fără să aibă permis de conducere vor primi obligatoriu pedepse cu închisoarea cu executare. În trecut, pedeapsa cu închisoarea putea fi suspendată, însă noua lege interzice acest lucru.

De când este în vigoare Legea Anastasia

Din 10 iulie 2023, este în vigoare Legea Anastasia și ar urma să fie aplicată în cazul accidentului din stațiunea 2 Mai, când un tânăr care a consumat droguri a ucis cu mașina două persoane.

banner Petrom

Legea Anastasia, denumită astfel în memoria fetiței de 4 ani care a fost ucisă cu mașina de o femeie fără permis, este ”concepută să prevină, să limiteze dramele rutiere şi să conștientizeze asupra consecințelor punitive ale teribilismului la volan”.

În fiecare an, peste 20.000 de persoane sunt trimise în fața instanțelor de judecată în fiecare an pentru conducere fără permis, sub influența drogurilor sau băuturilor alcoolice.

O bere, un pahar de vin sau 200 ml de țuică au suficient alcool pentru o amendă contravențională și pierderea permisului timp de 3 luni, în timp ce un pahar de coniac sau 400 ml de țuică înseamnă închisoare.

În cât timp se duce alcoolemia:

  • 0,15 g/litru – organismul va reduce concentrația alcoolică într-o oră;
  • 0,30 g/litru – gândirea, percepția și reflexele sunt afectate;
  • 0,50 g/litru – riscul unui accident crește de două ori;
  • 0,80 g/litru – riscul unui accident crește de zece ori;
  • 1,20 g/litru – riscul unui accident crește de 35 de ori.

V-ar putea interesa și:

Ce efecte are consumul de alcool:

  • 0,1g/l alcool pur în sânge ( 120 ml bere, 50 ml vin, 15 ml spirtoase): încep să apară tulburări de comportament care pot produce probleme în capacitatea de a conduce autovehiculul;
  • 0,2 g/l alcool pur în sânge ( 240 ml bere, 100 ml vin, 30 ml spirtoase): se instalează dereglarea reflexelor și întârzierea timpului de frânare;
  • mai mult de 0,8g/l alcool pur în sânge ( 960 ml bere, 400 ml vin, 120 ml spirtoase): scade capacitatea de reacție și de manevrare a autovehiculului, se dereglează răspunsul la stimulii optici și auditivi.