ITP în altă țară UE pentru un vehicul înmatriculat în România

Autor: Andreea Gutu
A+A-
Reset
catalizator, catalizatoare, service, itp, seria de sasiu

Puteți face ITP în altă țară a Uniunii Europene pentru un vehicul înmatriculat în România, dar acesta va fi valabil în acea țară, nu și în România, conform RAR. 

„În România se poate efectua inspecția tehnică periodică a unui vehicul înmatriculat într-un alt stat, în cadrul reprezentanțelor RAR, iar vehiculele înmatriculate în România pot efectua ITP în unele țări membre ale Uniunii Europene în baza legislației naționale a acelor state, fără însă a implica automat recunoașterea inspecției tehnice în alte state membre terțe, nefiind posibilă astfel nici recunoașterea în România”, conform RAR.

Din punct de vedere practic, cei aflați în situația de a le expira ITP pe teritoriul unui alt stat trebuie să se intereseze la nivelul autorităților sau sau chiar în cadrul unor stații autorizate pentru inspecție tehnică periodică dacă se poate efectua ITP la vehicule înmatriculate în alte state membre, cu eliberarea documentelor legale doveditoare.

De asemenea, ar fi util să se solicite informații și la societatea de asigurări unde este asigurat vehiculul cu privire la recunoașterea acestor ITP în cazul producerii unui eveniment rutier.

În cazul expirarii ITP-ului, în conformitate cu prevederile OUG 195/2002 privind circulația pe drumurile publice cu modificările și completările ulterioare, se suspendă de drept înmatricularea vehiculului respectiv.

Pentru eventuale clarificări referitoare la acțiunea de suspendare a înmatriculării, puteți să vă adresați Direcției Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor sau I.G.P.R. – Direcția Rutieră.

Având în vedere faptul că la acest moment nu există o soluție europeană agreată și general valabilă cu privire la efectuarea ITP, la revenirea în România vehiculul va trebui să fie supus efectuării ITP în cadrul unei stații autorizate sau a unei reprezentanțe teritoriale RAR, în baza legislației naționale, deoarece vehiculul respectiv nu va figura înregistrat cu Inspecția Tehnică Periodică valabilă în baza națională de date (cu toate implicațiile legale) chiar dacă dovada privind efectuarea ITP emisă de alt stat membru este încă în termen de valabilitate.

În baza legislației din România, care transpune normele UE, competențele RAR pentru efectuarea ITP se limitează doar la nivel național, fără a se putea extinde și pe teritoriul altor state membre UE, state SEE (Islanda, Liechtenstein și Norvegia) sau nemembre (Republica Moldova și Elveția).

Operatorii economici autorizați din alte state membre UE/SEE nu vor putea efectua ITP-ul conform normelor din România.

Urmărește-ne pe Google NewsFacebookTwitter șLinkedIn

Știri similare