Există o gamă variată de instalații GPL (gaz petrolier lichefiat) pe piața din România, fabricate în Olanda, Italia, Polonia, Turcia sau Bulgaria. Acestea pot fi montate pe aproape orice tip de mașină.
Cele mai căutate instalații GPL în România sunt cele italiene. Și pentru că sunt așa de căutate, există service-uri auto care induc în eroare clienții și le spun că instalații din Turcia sau Polonia sunt din Italia. Aceștia profită de faptul că românii nu se pricep și că o piesă din tot ansamblul este italiană. Prin urmare, întrebați dacă toate accesoriile de montaj (furtunuri, conducte, etc.) sunt fabricate în Italia.
În anexa licenței sunt trecute denumirea fiecărui reper din componența instalației GPL, numele producătorului, marca de omologare și țara de proveniență. Marca de omologare trebuie să se regăsească și pe produs.
Trebuie să verificați licențele de produs în baza cărora sunt puse în vânzare instalațiile GPL care vă interesează. Pe licență apare numele și proveniența pieselor care alcătuiesc o instalație GPL: racord rigid, rampă carburant, injector, dispozitiv de injecție, modul electronic de comandă, senzor de presiune, reductor / vaporizator, rezervor.
De regulă, prețurile pentru instalații GPL variază între 2.000 de lei și 6.000 de lei, iar pentru o revizie GPL între 70 -100 de lei. Revizia unei instalații GPL are loc la interval de 15.000 de km timp de 2 ani.
Ce este o instalație GPL și ce branduri sunt pe piață?
Este un sistem multi-punct de injecție GPL, care poate fi adăugat unei mașini cu motoare cu 2 până la 6 cilindrii, normal aspirate sau turbo și acoperă normele de poluare Euro 3, 4,5, 6.
Pentru motoarele Euro 5 și Euro 6, există și instalații care permit efectuarea și diagnosticarea conexiunii injectorului de benzină și funcționarea injectoarelor individuale de gaz cu o conexiune OBDII (On Board Diagnostic II) cu unitatea de comandă a benzinei.
După ce au fost montate instalații GPL, inginerii trebuie să efectueze: verificare etanșeității, verificarea umplerii rezervorului și verificarea emisiilor pe gaz și benzină. La montaj, service-ul auto trebuie să vă dea o declarație de conformitate și certificatul de garanție. Garanția instalațiilor GPL este de 24 luni.
Montarea unei instalații auto GPL durează, în funcție de complexitatea autoturismului, între 4 ore și 16 ore.
Atenție! Un șofer depistat în trafic în timp ce conduce un vehicul dotat cu o instalație neomologată riscă reținerea talonului, o amendă și chiar reținerea plăcuțelor de înmatriculare.
Pașii pentru omologare instalații GPL la RAR
După montarea instalației, trebuie să veniți la RAR. Aveți la dispoziție 45 de zile dacă ITP-ul mașinii este valabil.
Faceți o programare RAR la nr: 021-9672 și solicitați trecerea unei instalații GPL în cartea de identitate a vehiculului. Programările telefonice pentru toate reprezentanțele din țară se vor face Luni – Joi: 8:00 – 16:30, Vineri: 8:00 – 14:00.
- Cartea mașinii – original și copie;
- Buletin – original și copie;
- Talon – original și copie;
- Se plătește o taxă pentru efectuarea testului de noxe.
Un inginer RAR va verifica noxele și componentele cu numerele de omologare din declarația de conformitate (certificat de garanție și conformitate primit de la service), seria și certificarea numărului de omologare a rezervorului GPL.
Actele necesare pentru înscrierea în talon:
- Cartea mașinii (de data aceasta are GPL pe ea) – original și copie;
- Talon – original și copie;
- Buletin – original și copie;
- Asigurare – original și copie;
- Taxa de talon.
Actele vor fi depuse la DRPCIV, iar talonul va fi eliberat după o săptămână.
Pe piața de instalații GPL din România întâlnim brandurile: Tomasetto, Landi Renzo, Prins, AGC Blue Box, Zenit Pro, Zavoli, Fratelli, LPGTECH, AGR, Romano.
Ce este GPL?
GPL este un gaz petrol lichefiat obținut prin presurizarea butanului și propanului, pentru a forma un lichid care are un volum mai redus. Este un amestec de butan și propan în proporție de 40% și 60%, ale căror procente se modifică în funcție de anotimp (vară sau iarnă).
Ce volum au rezervoarele GPL
Rezervoarele instalațiilor GPL pot fi de 28 de litri cilindric (ca o butelie), 33 de litri, 42 litri toroidal (ca o roată de rezervă), 45 litri cilindric, 50 litri toroidal, 55 litri cilindric, 60 litri cilindric, 130 litri cilindric,
Rezervoarele pentru instalații GPL sunt fabricate din tablă sudată din oțel de 3,5 mm și pot reține combustibil la o presiune de aproximativ 75 bari (47 kg pe cm pătrat).
Valabilitatea unui rezervor GPL este de cel mult 10 ani. Nu se poate extinde durata valabilității rezervorului (buteliei) GPL.
Cât consumă o mașină pe GPL
Consumul de GPL pentru un motor este cu maxim 10% mai mare decât consumul de benzină.
Specialiștii spun că mașinile moderne cu motorizări cu injecție directă de benzină vor consuma 95% GPL și 5% Benzină. Dacă facem un calcul, înseamnă că o mașină care consumă 10 litri de benzină la 100 de km, va consuma 9,5 litri de GPL și 0,5 litri de benzină la 100 de km.
În schimb, motoarele mai vechi cu injecție directă de benzină vor consuma 80% GPL și 20% benzină.
Mașinile cu instalații GPL sunt sigure în caz de accident? Răspunsul este că da, sunt chiar mai sigure decât cele pe benzină. La fel precum în cazul mașinilor electrice, în urma unui impact, alimentarea cu GPL este întreruptă. Rezervorul de GPL se poate deforma, dar nu se sparge. În cazul unui incendiu, rezervorul de GPL se va aprinde mai greu decât un rezervor de benzină.
V-ar putea interesa și:
- În ce situație șoferii care ar depăși viteza legală ar rămâne fără permis și talon 6 luni
- Contract vânzare cumpărare auto – formular WORD și PDF
- Semne de circulație – ce imagini sunt pe indicatoare rutiere
Pentru că GPL-ul este considerat un carburant ecologic, prețul de vânzare la stațiile de alimentare este fără accize și alte taxe suplimentare fiind aproximativ la jumătatea prețului benzinei. După 15.000 de km, instalația GPL poate fi considerată amortizată din economia făcută cu alimentarea mașinii.
Dezavantaje instalații GPL: spațiu mai mic în portbagajul mașinii, performanțe cu 20% mai scăzute ale mașinii, cost revizii GPL la 15.000 de km.
Specificații tehnice instalații GPL
- Tipul combustibilului și numărul de cilindri LPG/CNG 2/4 cil
- Voltaj de lucru 10/16 V
- Curent maxim fără consumatori ≤0.5 A
- Curent maxim de așteptare ≤50 µA
- Comandă injectoare 4
- Semnal comandă electrovalvă 1
- Curent maxim (pentru o singură ieșire) 2 A
- Memorie permanentă 128 kb
- Viteza procesorului 25 MHz
- Greutate 200 g
- Dimensiuni 144x106x35 mm
- Temperatură de lucru -40°C/110°C
- Clasa protecției IP6K9K
- Conector ECU 32 / 48 pini
- REDUCTORUL LI-12
Registrul Auto Român a omologat până în prezent aproximativ 500.000 de instalații GPL montate pe diferite categorii de vehicule (dintre care aproximativ 256.000 de mașini au ITP valabil în prezent) și peste 2.400 de instalații GNC.