Reprezintă infracțiune kilometri dați înapoi?

Autor: EVmarket Romania
A+A-
Reset
km reali, kilometri dati inapoi

Kilometri dați înapoi ajută vânzătorii de mașini second-hand din România să vândă mașinile mult mai repede și la prețuri ceva mai mari. 

Pentru că românii aleg mașinile la mâna a doua după prețul cel mai mic și vor întotdeauna oferte, aceștia devin primii clienți ai mașinilor cu kilometri dați înapoi.

Ce înseamnă la o mașină să aibă kilometri sau kilometrajul dat înapoi?

Practica de a da kilometri înapoi este destul de simplă. De regulă, cu cât mașina are mai multă tehnologie cu atât este mai ușor de dat kilometri înapoi pentru că totul se face electronic dintr-un program instalat pe un laptop.

Fiecare mașină are kilometri înregistrați pe ceasurile mașinii și în calculatorul motor ECU (Engine Control Unit).

Schimbarea numărului de kilometri se face cu programul de diagnoză pentru brandul respectiv. Se conectează un cablu de la laptop la mufa OBD a mașinii, se intră în program și se schimbă kilometrii pe odometru.

La unele mașini, kilometri sunt înregistrați și de cheia / telecomanda mașinii.

În cazul modelelor cu mai puțină tehnologie, cei care dau kilometri înapoi trebuie să demonteze ceasurile de bord și să facă manual acel reset, după care montează ceasurile la loc. Este vorba de mașinile ieftine și vechi care nu au afișaj digital.

Cum îți dai seama dacă kilometrajul a fost dat înapoi?

Din moment ce totul se face electronic, nu îți poți da seama că kilometrajul a fost dat înapoi. Poți doar să observi uzura mașinii în general. Mașinile care trec de 200.000 de km au farurile și stopurile afumate. Mașina este mai lăsată, amortizoarele probabil curg și ar trebui înlocuite.

Kilometrajul modificat, numărul mare de kilometri ai mașinii, lasă urme la interior. Pedalele sunt tocite, volanul este uzat, schimbătorul de viteze este uzat. Dar cel mai bine își arată uzura scaunul șoferului care este lăsat, frecat.

Sunt anunțuri pe Internet ale unor persoane care spun că pot verifica kilometri dacă sunt reali sau nu după parametrii unor piese de la motor. Însă, unele piese de la motor pot fi mai uzate din cauza întreținerii proaste sau a condusului sportiv, iar acest lucru nu înseamnă că mașina are mai mulți KM decât pe ceasurile de bord.

Pentru a afla kilometrajul real al mașinii din România, trebuie să intrați pe site-ul RAR și să verificați gratuit istoricul vehiculului – adică kilometri înregistrați la fiecare ITP.

Din păcate, pentru mașinile din străinătate nu veți avea aceste informații gratuite și va trebui să plătiți. Registrul Auto Roman a anunțat ca va fi conectat la baza de date similară din Europa și astfel romanii vor putea sa verifice kilometrajul real al mașinilor cumpărate din străinătate.

Kilometri dați înapoi – constituie sau nu o infracțiune?

Cumpărătorul are obligativitatea să verifice starea uzurii mașinii din punct de vedere vizual și tehnic. Kilometrii dați înapoi sunt un viciu ascuns de vânzător cumpărătorului.

Conform legii, vânzătorul este obligat să garanteze cumpărătorului că mașina nu are vicii ascunse. Modificarea kilometrajului mașinilor second hand pe piața de vânzări este considerată o fraudă penală (infracțiune) și poate fi pedepsită cu închisoare de până la un an și amendă.

Prin manipularea odometrului se înțelege practica frauduloasă de modificare voită şi neautorizată a kilometrajului real indicat de odometrul unui autovehicul.

Ce amenzi primesc cei care dau KM înapoi

Cei care vor fi prinși că au dat KM înapoi vor fi sancționați cu amenzi de la 2.000 de lei la 5.000 de lei. Însă, dacă se constată că a fost comisă o infracțiune, pedeapsa este închisoare de la 1 lună la 1 an.

Un Proiect de Lege privind registrul electronic al istoricului vehiculelor rutiere înmatriculate sau înregistrate în România va face necesar certificatul RAR Auto Pass la vânzarea unei mașini. Certificatul RAR Auto Pass va fi o anexă la Contractul de înstrăinare-dobândire a unui mijloc de transport.

V-ar putea interesa și:

Acest certificat se va obține după plata unei sume și are o valabilitate de maxim 60 de zile de la eliberare. Documentul RAR Auto-Pass este valabil doar pentru o singură înmatriculare a unui autoturism la mâna a doua.

Urmărește-ne pe Google NewsFacebookTwitter șLinkedIn

Știri similare