În cât timp trebuie raportat un accident la poliție și asigurător

Autor: EVmarket Romania
accidente rutiere rca romania, accident, constatare amiabila, rca

Timpul în care trebuie raportat un accident, dacă nu au rezultat victime, ci doar pagube materiale, fiind avariată doar mașina pe care ați condus-o și încă o mașină, este de 24 de ore. Trebuie să mergeți la secția de poliție pe raza localității, unde s-a produs accidentul.

Dacă în urma unui accident pe care l-ați produs au fost victime trebuie să nu mișcați mașina, să sunați la 112 și să așteptați poliția. Părăsirea locului accidentului fără încuviințarea poliției constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoarea.

În București, pentru soluționarea accidentelor rutiere, în urma cărora au rezultat doar pagube materiale, produse pe raza municipiului București (sectoarele 1, 2, 3, 4, 5 și 6), trebuie să vă prezentați în 24 de ore în vederea întocmirii documentelor de constatare şi a eliberării autorizațiilor de reparație la SEDIUL BIROULUI ACCIDENTE UȘOARE din Str. Splaiul Unirii, nr. 311 (incinta Auto Cobălcescu) Sector 3. Relații cu publicul: Tel. 0727601421.

Principalele cauze ale accidentelor sunt neadaptarea vitezei la condițiile de drum, traversarea neregulamentară, neacordarea priorității, depășirile neregulamentare.

Potrivit Codului Rutier se consideră accident rutier un eveniment care are loc pe un drum public, în care este implicat cel puțin un vehicul aflat în mișcare și în urma căruia rezultă pagube materiale și/sau victime umane.

Ce amendă primești dacă nu raportezi un accident în timp util

Dacă nu vă prezentați la o secție de poliție în 24 de ore din momentul unui accident pe care l-ați produs sau în care ați fost implicat, riscați suspendarea permisului pentru 30 de zile și o amendă de peste 700 de lei (4-5 puncte amendă).

Constatarea amiabilă vă scapă de mers la poliție

Formularul de constatare amiabilă vă scutește de drumul la Poliție pentru întocmirea unui proces-verbal de constatare. Poate fi completat de cei doi șoferi dacă există doar daune materiale. În plus, trebuie să nu fie implicate mai mult de două autovehicule și acestea să aibă polițe RCA valabile (poliță de Răspundere Civilă Auto).

Constatarea amiabilă nu vă scutește doar de mersul la Poliție, ci îl și scapă de sancțiuni pe șoferul vinovat. Pentru că șoferul vinovat va primi o amendă pentru că nu a păstrat distanța sau nu a acordat prioritate.

V-ar putea interesa și:

Cu constare amiabilă sau cu dovada de la poliție trebuie anunțată compania de asigurări. Iată în cât timp se anunță accidentul rutier la asigurări

Asigurătorul RCA trebuie să fie anunțat în termen de 5 zile lucrătoare de la producerea unui accident rutier.

Șoferul care trebuie despăgubit de asigurătorul celui vinovat trebuie să se prezinte cu cartea de identitate, permisul auto, cartea de identitate a mașinii și certificatul de înmatriculare.

V-ar putea interesa și:

Documente necesare pentru întocmirea dosarului de daună

  • datele de identificare ale conducătorilor auto și ale vehiculelor implicate: carte de identitate, permis de conducere, talonul și certificatul de înmatriculare ale autovehiculului, contractul prin care a fost încheiată polița RCA și copie după polița CASCO.
  • date despre accident: data, ora, strada, direcția de mers, numerele de înmatriculare ale autovehiculelor, fotografii.

Urmărește-ne pe FacebookX și LinkedIn