Importanța filtrului de aer la un autovehicul

Autor: EVmarket Romania
filtrul de aer

Filtrul de aer din habitaclul unui vehicul elimină contaminarea periculoasă, inclusiv polenul și praful, din aerul pe care îl inspirați în interiorul vehiculului.

De asemenea, filtrul de aer este esențial pentru orice motor. Acesta oferă motorului aer curat, fără impurități care ar putea ajunge în camera de ardere. Niciun motor pe combustie nu poate funcționa fără aer.

Un motor fără filtru de aer poate funcționa, însă doar pentru un timp extrem de scurt. Toate vehiculele au un filtru de aer care curăță aerul de admisie necesar pentru ardere. Filtrul ar trebui să elimine complet din aer particulele de praf, cum ar fi impuritățile, nisipul și așa mai departe.

Fiecare vehicul are patru filtre principale:

 1. Filtrul cabinei (de polen)
 2. Filtrul de ulei
 3. Filtrul de combustibil
 4. Filtrul de aer

Filtrele de aer – în trecut și în prezent

Înainte, se foloseau filtre de aer din oțel, scufundate în ulei de motor, unde particulele de praf se opreau.

Astăzi, filtrele uscate realizate din textură încrucișată cu mai multe fațete servesc mai ales ca componente ale filtrului. Starea componentei de filtru poate fi rotundă sau dreptunghiulară. Din cauza modelului încrucișat, regiunea de suprafață este extinsă, aducând o scădere a obstrucției fluxului.

Filtrele de aer vor influența eficiența vehiculelor?

Filtrul de aer poate avea un efect extraordinar asupra vehiculului dumneavoastră. Un filtru de aer curat și introdus cu acuratețe îmbunătățește rulajul, mărește durata de viață a motorului, reduce debitele și ajută accelerația. Avantajele unui filtru de aer nou sunt prompte – o înlocuire vă poate crește MPG-ul cu până la 10%, economisind costurile de combustibil. Cu cât filtrul împiedică mai multe impurități să ajungă în motor, cu atât mai mult va fi extinsă durata de viață a vehiculului dvs.

Funcționalitate tehnică

În cazul filtrelor de aer rotunde, hârtia de filtru este de obicei introdusă în interiorul unui corp de sârmă, în timp ce filtrulde aer dreptunghiular este înconjurat de o garnitură elastică și introdus între două capace de filtru. Varianta rotundă asimilează aerul debitat dintr-o perspectivă externă și îl transportă către motor.

Curățarea filtrului de aer

Ar trebui să încercați să nu suflați un filtru de aer murdar cu aer în cealaltă parte a fluxului, având în vedere că particulele lipite nu sunt eliminate, iar protecția din flux continuă să se extindă, ceea ce determină un consum mai mare de combustibil.

Uzură și înlocuire

Filtrele de aer sunt piese de schimb și trebuie înlocuite la anumite intervale de timp. Puteți schimba singur filtrul.

Cum arată filtrul de aer de motor murdar?

Un filtru care este obstrucționat de pământ este un indiciu incontestabil al unui filtru de aer murdar. Efectuarea unei investigații vizuale este o metodă simplă pentru a ști dacă filtrul de aer trebuie schimbat. Un filtru de aer spic și span este de culoare albă sau cenușie, în timp ce un filtru de aer murdar va părea mai colorat cu solul și resturile vizibile.

Indicații privind momentul în care trebuie schimbat filtrul de aer

Aruncați o privire în manualul vehiculului; acesta ar trebui să vă informeze când trebuie înlocuit filtrul de aer. Acest lucru se întâmplă în general la fiecare 12.000 – 15.000 de km, în funcție de vehiculul dumneavoastră. Presupunând că ați condus mai mult de la ultima dată când ați înlocuit filtrulde aer, este probabil timpul să-l schimbați. Este un semn că trebuie să vă schimbați filtrul de aer.

 • Casa ta este plină de praf. …
 • Aveți simptome de alergie. …
 • Observați un miros ciudat. …
 • Unitatea dvs. de aer condiționat este fierbinte. …
 • Ați picat testul „foii albe” …
 • Curent de vânt slab sau delicat
 • Un sunet murmurător
 • Mirosuri vechi și nedorite

Instrucțiunile de schimbare a filtrului:

Vehiculul dumneavoastră are nevoie de aer la fel de mult ca și combustibilul; filtrele de aer mențin motorul liber de reziduuri și insecte. Schimbați sau curățați filtrul de aer în perioada prescrisă pentru a menține fluxul de aer în mod deschis și pentru ca vehiculul dumneavoastră să funcționeze în mod ideal. Filtrele de aer se schimbă ușor, așa că puteți face singur această întreținere standard.

Iată câțiva pași pentru a schimba filtrul de ulei

 1. Găsiți și deschideți compartimentul filtrului. …
 2. Eliminați filtrul …
 3. Scoateți noul filtru  …
 4. Așezați noul filtru în locul respectiv …
 5. Închideți compartimentul pentru filtre. …
 6. Verificați peste 30 de zile.

Sursa de informare:
https://www.topautopiese.ro/piese-auto/filtru_aer/10360

https://dailydriven.ro/ce-este-filtrul-de-aer-si-ce-face

Foto: Karolina Grabowska from Pixabay

Știri similare