Aderarea României la spațiul Schengen terestru, de la 1 ianuarie 2025, marchează un moment istoric. Unul dintre cele mai vizibile efecte ale aderării la Schengen va fi eliminarea cozilor interminabile de la punctele de frontieră pentru autoturisme.
Cetățenii români se vor putea deplasa liber în interiorul spațiului Schengen, fără a mai fi nevoiți să treacă prin formalități vamale. Acest lucru va facilita studiile, munca și reunirea familiilor.
Intrarea în spațiul Schengen va elimina cozile interminabile de la vămile româno-bulgare și bulgaro-grecești pentru cetățenii români care doresc să ajungă în Grecia.
Din păcate, șoferii de camion vor mai aștepta la coadă un timp. Ungaria va verifica în continuare camioanele și actele șoferilor la Nădlac, cel puțin încă 6 luni.
Șoferii de camion sunt nevoiți să stea cu orele la frontieră din cauza multitudinii de controale. De la cântărire la verificarea actelor și căutarea migranților, totul se face acolo. În alte state membre Schengen, aceste verificări sunt distribuite și efectuate în mod mai eficient în parcările special amenajate pentru vehicule grele, situate în afara zonelor de frontieră.
Eliminarea controalelor la frontiere va facilita schimburile comerciale cu statele membre Schengen, reducând costurile logistice și birocratice. Acest lucru va atrage noi investitori străini, stimulând creșterea economică și crearea de noi locuri de muncă.
Pe 31 martie 2024, România a devenit Stat membru Schengen cu drepturi depline. Astfel, controalele la frontierele aeriene (aeroporturi) și maritime (porturi la Marea Neagră) s-au eliminat, iar persoanele se pot deplasa către sau dinspre alte State Membre UE/SEE/CH (cu excepția Cipru și Irlanda) fără a fi supuse controalelor de frontieră.
Statele membre Schengen sunt:
Austria, Bulgaria, Belgia, Cehia, Croația, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Regatul Țărilor de Jos, Polonia, Portugalia, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia, Ungaria, România, precum și Elveția, Islanda, Norvegia și Liechtenstein.
Facilitarea călătoriilor va face România o destinație turistică și mai atractivă, atât pentru europeni, cât și pentru turiști din alte părți ale lumii. Creșterea numărului de turiști va genera venituri suplimentare pentru economia națională și va contribui la dezvoltarea infrastructurii turistice.
Camere fixe RCA și rovinietă
România și Bulgaria sunt membre UE din 2007 și îndeplinesc condițiile pentru a intra în Schengen din 2010. Cu toate acestea, de-a lungul anilor, diverse state au obiectat la aderarea lor din cauza îngrijorărilor legate de migrație.
Creat în 1985, spațiul de liberă circulație Schengen este cel mai mare de acest fel din lume. Cuprinde toate țările UE, cu excepția Ciprului și Irlandei, precum și state non-UE precum Elveția, Norvegia, Islanda și Liechtenstein.