FGA primeşte cereri de deschidere a dosarelor de daună

Autor: Dan Vache
A+A-
Reset
asigurarea RCA FGA city insurance asigurare RCA constatare amiabila, cazierul judiciar online, ircc bnr,

Fondul de Garantare a Asiguraţilor (FGA) primeşte cereri de deschidere a dosarelor de daună din partea potenţialilor creditori de asigurare ai societăţii de Asigurare Reasigurare City Insurance S.A, conform declarației instituției.

„Fondul de Garantare a Asiguraţilor (FGA) a luat act de Decizia Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) prin care s-a dispus retragerea autorizaţiei de funcţionare a Societăţii de Asigurare Reasigurare City Insurance S.A şi constatarea stării de insolvenţă a societăţii, urmând ca Autoritatea de Supraveghere Financiară să promoveze, în instanţă, cererea de deschidere a procedurii de faliment împotriva asigurătorului. Astfel, FGA poate proceda, la cererea posibililor creditori de asigurări ai Societăţii de Asigurare Reasigurare City Insurance S.A, la deschiderea dosarelor de daună”, au declarat reprezentanţii FGA.

Cererea de deschidere a dosarului de daună se poate completa în situaţia în care s-a produs un eveniment asigurat acoperit de o poliţă de asigurare în vigoare, în perioada cuprinsă între data retragerii autorizaţiei de funcţionare şi data denunţării contractelor de asigurare, dar nu mai târziu de 90 de zile de la data pronunţării hotărârii de deschidere a procedurii falimentului, în instanţă.

Potrivit legii, doar de la data publicării deciziei ASF în Monitorul Oficial al României creditorii de asigurări ai Societăţii de Asigurare Reasigurare City Insurance S.A pot depune cereri de plată la FGA sau cereri de restituire primă. Cererile de plată se pot depune începând cu data publicării deciziei Autorităţii de Supraveghere Financiară de retragere a autorizaţiei asiguratorului şi până la maximum 90 de zile de la rămânerea definitivă a hotărârii de deschidere a procedurii de faliment.

V-ar putea interesa și:

Pentru creanţele de asigurări născute ulterior rămânerii definitive a hotărârii judecătoreşti de deschidere a procedurii de faliment, cererile de plată pot fi depuse în maximum 90 de zile de la data naşterii dreptului de creanţă al creditorului de asigurări. Conform Deciziei Autorităţii de Supraveghere Financiară, Fondul de garantare a asiguraţilor va prelua evidenţele complete ale dosarelor de daună, precum şi evidenţele tehnico-operative şi contabile aferente acestora, în termen de 30 de zile de la data retragerii autorizaţiei de funcţionare a societăţii.

FGA poate efectua plăţi către creditorii de asigurări după hotărârea de deschidere a procedurii falimentului

După preluarea acestora, FGA precizează că va proceda la publicarea listelor potenţialilor creditori de asigurare. Instrumentarea de către Fond a cererilor de plată se va face doar după preluarea evidenţelor complete ale dosarelor de daună precum şi a evidenţelor tehnico-operative şi contabile.

V-ar putea interesa și:

Potrivit art. 266 alin. 2 din Legea nr. 85/2014, FGA este în drept să efectueze plăţi din disponibilităţile sale către creditorii de asigurări, doar după rămânerea definitivă a hotărârii de deschidere a procedurii falimentului, şi doar către creditorii de asigurări care au depus cereri de plată şi care au dosarele complete.

Plata despăgubirilor se va face în limita a 450.000 lei pentru fiecare creditor. Ţinând cont de situaţia pandemică existentă, FGA face apel către potenţialii creditori de asigurare să depună solicitările online, sau prin intermediul unui serviciu poştal.

ASF a decis retragerea autorizaţiei de funcţionare a City Insurance şi solicită deschiderea procedurii falimentului împotriva societăţii.

Ne puteți scrie pe adresa team@ evmarket.ro

Urmărește-ne pe Facebook și Instagram

Știri similare