Singura situație în care un șofer poate circula cu ITP expirat sau permis expirat este atunci când sosește din străinătate. Termenul de valabilitate fiind prelungit cu 24 de ore de la intrarea în țară. De asemenea, examinarea medicală poate fi făcută și în țările în care aceștia au rezidență.
„Deținătorul vehiculului, de bună credință și împiedicat în mod obiectiv să-și îndeplinească obligația legală, are posibilitatea.de a efectua intrarea în legalitate, fără a fi sancționat.
În fapt, elementul esențial este dat de necesitatea de a circula.pe drumurile publice doar cu autovehicule inspectate și omologate, nu de a sancționa indiferent de situație”, spun parlamentarii care au adoptat proiectul de lege.
La articolul 10 din OUG 195/2002, după alineatul (2) s-a introdus un alineat nou, alin. (3), având următorul cuprins:.
„(3) În cazul vehiculelor al căror termen de valabilitate a inspecției tehnice periodice.a expirat în perioada cât se aflau în afara teritoriului României,.interdicția de a circula pe drumurile publice prevăzută la alin. (1), precum și masurile prevăzute la art. 102 alin. (1) pet. 1, art. 112 alin. (1) lit. a) și art. 112 alin. (2).sunt aplicabile după 24 de ore de la data intrării vehiculului în țară. Dovada privind data intrării vehiculului în țară revine conducătorului vehiculului și se eliberează, la solicitarea acestuia, la trecerea frontierei de stat.”
Sancțiunea prevăzută de Codul Rutier pentru circulația pe drumurile publice cu un vehicul căruia i-a expirat valabilitatea ITP include amendă contravențională prevăzută în clasa a IV-a de sancțiuni și reținerea certificatului de înmatriculare sau de înregistrare.
Verificare ITP: iată cum aflați când expiră ITP-ul
Proiectul de modificare a Codului Rutier mai prevede pentru românii din străinătate cărora le-a expirat permisul de conducere că examinarea medicală să se facă în țările de rezidență, iar documentele medicale emise în condițiile legii din aceste state să fie valabile în România fără alte formalități, cu excepția asigurării unei traduceri autorizate în limba română.
În acest moment, Codul Rutier prevede că examinarea medicală trebuie să fie făcută exclusiv la o unitate medicală autorizată din România.
ITP: Ce acte trebuie să aibă un șofer și cât costă
„Situația apare cu atât mai absurdă în cazul celor domiciliați sau rezidenți în țări membre ale Uniunii Europene sau ale Spațiului Economic European unde, condițiile de examinare medicală pentru permisul de conducere sunt similare celor din România.
Cu alte cuvinte, acum, un cetățean român cu domiciliul sau reședință în străinătate, poate transmite din țara respectivă, prin corespondență poștală sau on-line toate documentele necesare obținerii unui permis de conducere cu o nouă valabilitate administrativă, dar, în prealabil, trebuie să vină în România pentru efectuarea examinării medicale!”, spun inițiatorii proiectului.
Fișa medicală permis auto: acte necesare, cabinet medical
Conform proiectului, la articolul 22 din OUG 195/2002, după alineatul (9) se introduce un alineat nou, alin. (10), având următorul cuprins:
„(10) Prin excepție de la dispozițiile alin. (4), în cazul prevăzut la art. 24 alin. (5), cetățenii români care au domiciliul sau reședință în state membre ale Uniunii Europene sau ale Spațiului Economic European pot efectua examinarea medicală în țară de domiciliu sau de reședință, după caz, în unități medicale autorizate în condițiile stabilite de legile aplicabile în țările respective, documentele emise de aceste unități, traduse în limba română de un traducător autorizat, fiind pe deplin valabile fără alte formalități.”