Electromotorul: Ce rol are și cum funcționează

Autor: EVmarket Romania
electromotorul, electromotor,

Electromotorul este o piesă care ajută la pornirea motorului și furnizează energie electrică consumatorilor mașinii. Denumit și demaror sau starter, electromotorul este un motor electric cu un pinion mic angrenat de un sistem numit Bendix și este compus dintr-un motor electric și un solenoid.

Primul demaror electric a fost instalat pe un Arnold, o adaptare a automobilului Benz Velo, construit în 1896 în East Peckham, Anglia, de inginerul electric H. J. Dowsing. Înainte de apariția electromotorului, șoferii porneau motorul mașinilor rotind de o manivelă.

Mașinile moderne au un electromotor (motor electric mic) care pornește motorul atunci când răsuciți cheia în contact. Aceste demaroare au funcționat și ca generatoare odată ce motorul a pornit, un concept care acum este regăsit în vehiculele hibride.

Iată câteva lucruri pe care trebuie să le știți despre electromotorul unei mașini.

Cum funcționează electromotorul

Electromotorul este un dispozitiv electromecanic care are capacitatea de a converti energia electrică în energie mecanică. Pentru a face acest lucru, folosește unde electromagnetice.

Când punem cheia în contact și punem contactul, prin demaror trece un curent electric foarte mare a cărei tensiune este reglată pentru a ajunge la 12 volți.

Demaroarele sunt utilizate pentru a proteja motoarele de curent continuu, care poate provoca daune cauzate de curentul și cuplul foarte mari în timpul pornirii. Electromotoarele limitează curentul la un nivel acceptabil.

Specificații mașini electrice

Când curentul continuu de la bateria de pornire este dus către solenoid, în momentul rotirii cheii în contact, solenoidul cuplează electro-mecanic demarorul. Solenoidul are rolul de a asigura contactul dintre pinionul electromotorului și volanta ce urmează a fi angrenată.

De asemenea solenoidul are rolul de a pune în mișcare întreg ansamblul datorită contactului electric pe care îl realizează în momentul acționării cheii în contact.

Un solenoid este un tip de electromagnet format dintr-o bobină elicoidală de sârmă a cărei lungime este substanțial mai mare decât diametrul său, care generează un câmp magnetic controlat. Bobina poate produce un câmp magnetic uniform într-un volum de spațiu atunci când trece un curent electric prin ea. Termenul de solenoid a fost inventat în 1823 de André-Marie Ampère.

Piese electromotor

  • Stator (este componenta fixă a unui demaror);
  • Rotor (spre deosebire de stator, reprezintă o piesă mobilă din circuitul unui electromotor, însă împreună cu acesta (cu statorul), acționate de un curent electric, produc un câmp energetic ce pune motorul în funcțiune);
  • Perii colectoare (au rol în asigurarea și transmiterea curentului electric către cele două componente de mai sus);
  • Bucșe (sunt elementele care stabilizează demarorul);
  • Ambreiaj (ajută la menținerea unei turații regulate a electromotorului);
  • Solenoid (este denumit și bobina și se găsește pe pereții cilindrului, alături de rotor. Este cel care cuplează circuitul electromagnetic, fiind componenta ce pune în funcțiune întregul ansamblu al electromotorului, din momentul în care cheia se învârte în contact pentru a porni motorul mașinii).

A starter motor, electromotor, demaror, solenoidul defect

Unde se află electromotorul

Electromotorul este atașat la capătul arborelui cotit prin intermediul unei volante și al unui pinion. Când contactul este rotit, electromotorul se activează și un electromagnet din interior împinge o tijă în afară cu pinionul.

Ce dă putere electromotorului

Bateria mașinii trimite energie la demaror pentru a pune vehiculul în funcțiune. Bateria mașinii are trei responsabilități: alimentarea luminilor, a radioului și a altor componente ale vehiculului când motorul este oprit.

Află cât costă un schimb ulei și filtre la un service auto

În timpul pornirii efective a unui motor, un demaror va consuma între 250 și 350 de amperi. Demarorul tipic pentru un motor cu 4 cilindri pe benzină are o putere nominală între 1.000 și 1.200 de wați.

De ce nu pornește motorul – simptome electromotor defect

Dacă atunci când întoarcem cheia în contact motorul nu pornește, este semn că poate exista o problemă la electromotor sau bateria este descărcată. Dacă electromotorul este mort, mașina ta este imposibil să pornească.

De ce se strică electromotorul:

  • Probleme de alimentare – Când alimentarea și transmiterea curentului electric oscilează, iar acest lucru se întâmplă frecvent (fie se transmite prea multă sarcină de energie electrică către motor, fie prea puțină), demarorul poate trece prin diferite stări, de la supraîncălzire și supraîncărcare, până când este sub tensiune.

Este esențial să verificați tensiunea la bornele bateriei la un anumit interval și, dacă observați că există dificultăți la pornirea motorului, din aceste motive, să remediați problema înainte de a fi prea târziu.

  • Umiditate excesivă – Condensul rezultat din intervalul prea lung dintre oprirea motorului și repornirea acestuia poate fi destul de dăunătoare pentru motorul electric.

Când motorul este cald, apa se evaporă, dar când este rece, umiditatea existentă poate fi un factor decisiv în deteriorarea izolației motorului și corodarea acesteia.

Service-uri şi dealeri auto, amendaţi de ANPC

Ideal ar fi ca orice șofer să nu lase prea mult timp să treacă între oprirea motorului și repornirea acestuia, evident pe cât posibil pentru a preveni condensul.

  • Căldură excesivă – Când motorul electric se supraîncălzește constant, poate cauza topirea sistemului de protecție, care înconjoară bobina.

Dacă bobina nu mai este protejată, poate apărea mai des un scurtcircuit, care are menirea de a deteriora întregul sistem al motorului electric. Din acest motiv, ar trebui să vă asigurați că această componentă cheie este bună, astfel încât să fie evitată supraîncălzirea.

Urmărește-ne pe FacebookX și LinkedIn