Documente necesare dacă poliția oprește o mașină cu numere roșii

Autor: EVmarket Romania
788 afișări
masini inchirieri auto

Când ești oprit de poliție în timp ce conduci o mașină cu numere roșii, trebuie să ai la tine o serie de documente valabile. Acestea sunt în mare parte similare cu cele necesare pentru o mașină înmatriculată definitiv, însă există câteva particularități.

În cazul autovehiculelor care circulă cu numere provizorii (numere roșii), nu este necesară deținerea rovinietei sau a inspecției tehnice periodice (ITP) valabile.

banner Petrom

Această exceptare este în concordanță cu scopul numerelor provizorii, care este de a permite deplasarea autoturismului pentru efectuarea tuturor demersurilor necesare în vederea înmatriculării definitive.

Când vine vorba de obținerea autorizației provizorii de circulație pentru un autovehicul, este important să știm care sunt documentele necesare și care nu. În acest context, trebuie să reținem următoarele:

  • Certificatul fiscal: Acest document, care atestă faptul că nu există datorii fiscale asociate autovehiculului, nu este necesar la obținerea autorizației provizorii.
  • ITP (Inspecția Tehnică Periodică): De asemenea, dovada efectuării ITP-ului nu este solicitată în această etapă.

Documente necesare dacă poliția oprește o mașină cu numere roșii

  • Permisul de conducere: Valabil pentru categoria din care face parte autovehiculul condus.
  • Autorizația provizorie de circulație (numere roșii): Acest document atestă dreptul de a circula temporar cu autovehiculul.
  • Asigurarea RCA (Răspundere Civilă Auto): Valabilă pentru perioada de valabilitate a numerelor roșii.
  • Actul de identitate: Cartea de identitate sau pașaportul.
  • Copii ale documentelor care atestă dreptul de proprietate

Unui autovehicul căruia i s-a emis o autorizație de circulație provizorie i se pot acorda, în mod succesiv și în aceleași condiții, mai multe astfel de autorizații. Totuși, perioada cumulată de valabilitate a acestora nu poate depăși 90 de zile. Pentru eliberarea fiecărei autorizații provizorii ulterioare, este necesară achitarea prealabilă a tuturor taxelor și tarifelor legale aferente procesului de înmatriculare definitivă.

Documentele necesare eliberării unei autorizații provizorii de circulație, pentru un autovehicul care se înmatriculează pentru prima dată în România:

  • cererea solicitantului;
  • dovada asigurării obligatorii de răspundere civilă RCA, în termenul de valabilitate al acesteia;
  • copii ale documentelor care atestă dreptul de proprietate al solicitantului asupra vehiculului;
  • actul de identitate al solicitantului, în original și în copie sau, în cazul persoanei juridice, documente care să ateste dobândirea personalității juridice, denumirea și sediul, în copie;
  • dovada de plată a contravalorii plăcuțelor cu număr provizoriu;
  • dovada de plată a contravalorii autorizației de circulație provizorie;
  • copia declarației vamale pentru vehiculele de proveniență străină pentru care se solicită înmatricularea în România, cu excepția primei autorizări.

Autorizația provizorie de circulație permite circulația vehiculului exclusiv pe teritoriul național al României.

Acte necesare numere rosii. Cât costă

Autorizația de circulație provizorie și plăcuțele aferente se eliberează imediat la ghișeu. Este important de reținut că obținerea numerelor provizorii (numere roșii) nu implică automat declararea autovehiculului la organele fiscale. Declararea pentru impozitare se realizează doar după obținerea cărții de identitate a vehiculului, emisă de Registrul Auto Român (RAR).