Depășirea pe linie continuă ar putea fi permisă în anumite condiții în România, potrivit unui proiect de lege care ar urma să modifice Codul rutier.
Cum arată propunerea legislativă pentru depășirea pe linie continuă
Deși aparent pare o propunere ciudată, decizia este foarte bună. Există mai multe situații în care șoferii, în special cei de TIR, sunt nevoiți să calce marcajul pentru a continua călătoria prin depășirea pe linie continuă.
O altă situație este cea în care, într-o localitate, ai în față un biciclist sau un utilaj agricol care se deplasează cu viteză mică și este linie continuă.
De aceea se dorește ca în lege să se specifice și acest aspect: să poată fi depășite pe linie continuă vehicule care se deplasează cu o viteză mai mică de 30 km/h.
Iată textul de lege:
„Prevederile OUG 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, precum şi cele ale Regulamentului 4/2006 de aplicare a Ordonanței generează în practică multiple probleme, astfel că, deși scopul actului normativ se subsumează ideii de siguranță, fluență şi normalitate în traficul rutier, în practică survin blocaje a căror justă soluționare a impus şi impune modificări legislative.
O astfel de situație este aceea în care conducătorul autovehiculului întâlnește pe sensul său de mers un obstacol oprit, staționat sau care se deplasează cu o viteză foarte mică, iar pentru depășirea acestui obstacol este necesară încălcarea marcajului continuu simplu sau dublu care delimitează sensul opus, autovehiculul circulând, chiar şi parțial, pe sensul opus.
În această speță, conducătorul este sancționat nediferențiat pentru încălcarea marcajului continuu, fără a fi luate în considerare motivele care au determinat acțiunea.
Cine are prioritate în sensul giratoriu – Codul rutier 2023
Inițiativa propune permiterea şi resancționarea manevrei autovehiculelor de depășire care presupune trecerea peste axa care separă sensurile de circulație pentru depășirea obstacolelor de orice natură, oprite, sancționate sau care se deplasează cu viteză de maxim 30 km/h – de exemplu: un copac căzut pe drum, un autovehicul avariat care ocupă o parte din carosabil, vehicule cu tracțiune animala, animale, bicicliști – în măsura în care sunt respectate condițiile necesare pentru asigurarea siguranței în trafic, dacă vizibilitatea asupra drumului este asigurată pe o distanță mai mare de 20 m, iar lățimea drumului este de cel puțin 7 m”.
V-ar putea interesa și:
- Top 15 cele mai ieftine mașini hibrid din România
- 10 mașini electrice nu vor mai fi eligibile prin Rabla Plus
- TOP: Mașini ieftine prin Rabla cu prețuri de 10000 euro
- Mașini ANAF de vânzare la licitație cu prețuri chilipir
Sursa: cdep.ro